Oog om oog: Saoedi Arabie gaat een jongen chirurgisch verlamd maken

Ali Al-Khawahir stak toen hij 14 jaar oud was zijn vriend zodanig met iets (met wat meldt de Saudi Gazette niet) in de rug, dat die vriend blijvend verlamd raakte. Zijn ruggenmerg was geraakt. Sinsdien zit Ali Al-Khawahir al 10 jaar gevangen. Maar een andere straf wacht hem nog: als zijn familie niet bijtijds een bedrag van 1 miloen Riyhal (200.000 euro)  betaalt aan het slachtoffer dan gaat Ali onder het justitiële mes en zal een medicus zorgen dat hij even verlamd raakt als zijn slachtoffer. De moeder van Ali doet haar best het bedrag bijeen te krijgen; maar tot nu toe zonder resultaat, want ze is arm.

Bron(nen):   Saudi Gazette  Globalpost    

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Muse

  Ah, precies waar de heffe des volks hier ook altijd om schreeuwt.

  • John JohnN

   Er wordt inderdaad steeds geroepen om strenger straffen in NL, waarop Opstelten/Teeven meeliften voor populariteit, maar ze handelen precies contrair: voor heel wat dingen waar je tot nu toe de bak in ging, kom je straks met een enkelbandje vrij.
   Maar dat men verminking (vingers, handen afhakken) als straf wil invoeren zal in het westen nooit gebeuren. Dat is echt iets voor een super-conservatief-en-hypocriet Arabisch land als Saoudi Arabië. Wrang dat dit juist zo’n land is waarmee zeer hechte handelsverbindingen bestaan (olie).

   (in antwoord op Muse)
   • Muse

    Er wordt hier ook om het hardst geschreeuwd om vergelding, JohnN. En het is echt geen islamitische uitvinding hoor, dat oog om oog. Staat gewoon in Deuteronomium 19:21.

    (in antwoord op John JohnN)
    • Loobs

     Maar die hadden evenmin de primeur. Oog om oog, tand om tand komt uit de codex van Hammurabi – Mesopotamie, dus, nu Irak – 1800 v. Christus.

     (in antwoord op Muse)
    • RhodBerth

     oog om oog / tand om tand was in die tijd een humane wet, het voorkwam familie vetes waar elke moord, elke gewonde weer gewroken moest worden. Deze wetgeving zorgde ervoor dat het bij 1 vergelding bleef, en vergelding op vergelding uitbleef.

     Uiteraard in onze context geen goede wet meer. Het werd in het nieuwe testament dan ook niet voor niets herroepen.

     (in antwoord op Muse)
     • John JohnN

      Volgens de moderne bijbeluitleggers is deze strafmaat proportioneel bedoeld, om aan te geven dat een slachtoffer zoveel wordt toegekend dat mag worden aangenomen dat het toegebrachte leed daarmee is vereffend. Het kan dus ook een paar koeien of een som geld zijn. Geen herhaling van dezelfde schade cq verminking. Leerzame thread overigens.

      (in antwoord op RhodBerth)
 2. Peter Smokers

  Ik weet het een veel leukere straf. Als er geen geld is stel hem ter beschikking van die jongen.
  Iemand die zelf de doodstraf verstrekt is zelf ook een moordenaar.

 3. RhodBerth

  Een jongen die 14 was toen hij de overtreding begin zo zwaar straffen…. belachelijk.

Reacties niet toegestaan