Grens aan lockdown? “Risk-takers gaan als eerste overstag”

De politie heeft zaterdagnacht opnieuw een aantal feestvierders op de bon geslingerd. Ook in natuurgebieden als het Limburgse Heuvelland zijn dit weekend boetes uitgedeeld. Mensen lijken iets soepeler om te gaan met de coronamaatregelen. "Dit viel te verwachten”, zegt gezondheidszorgpsycholoog Bjarne Timonen tegen het AD.

"Zeker bij jongeren en jonge studenten. Hun brein is nog in ontwikkeling, ze kunnen zichzelf minder goed in bedwang houden. Hun behoefte aan sociaal contact is sterk, bij sommigen weegt dat zwaarder dan de angst voor corona. Zeker als ze op het nieuws zien dat jongeren minder risico lopen dan ouderen. Ook speelt kuddegedrag een rol," zegt de psycholoog. "Voorbeeld doet volgen, of het nu om iets goeds gaat of niet.”

Timonen adviseert om voor jongeren andere regels in te stellen dan voor ouderen. "Verwacht niet dat iemand van 85 jaar zich hetzelfde gedraagt als iemand van 17. Faciliteer hun behoeftes, maar maak duidelijk dat het wel op een verantwoorde manier moet gebeuren.” 

In het algemeen ziet hij in dat er een grens aan de lockdown zit. "Onze hersenen hebben primitieve, meer dierlijke regionen. We moeten af en toe de teugels laten vieren.” De risk-takers zullen als eerste overstag gaan, zegt de psycholoog. Mensen die van zichzelf al meer ‘neurotisch’ zijn, houden zich langer aan de regels. "Met die ontwikkeling moet je als overheid rekening houden. Een lockdown heeft een houdbaarheidsdatum.”

Bron(nen):   AD