Leraar tegen Joodse leerling: ‘als je nu in Auschwitz zat, dan lette je wel op’

Commotie in Italie.  Het was tijdens de wiskunde les op een school aan het Piazza Risorgimento, op een steenworp afstand van de Sint Pieter. Een (joods) meisje voelde zich niet goed, ging naar de WC, kwam weer terug, maar ging toen uitgezakt op de achterste bank zitten. De lerares vond dat niks. "Als je nu in Auschwitz zat, dan lette je wel op." Het goede nieuws: de klas kwam meteen in opstand en noemde de lerares een racist. "Ik ben niet anti-semitisch, maar in Italiaanse scholen is de discipline niet meer wat hij was."  Het incident heeft inmiddels tot veek commotie geleid in Italie. De joodse gemeenschap ziet er een teken in van het weer oplevende  antisemitisme. De school houdt het op een flater van een individuele leraar  

Bron(nen):   La Repubblica      

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. meesan

  Ontslag op staande voet lijkt me passend voor zo’n walgelijke uitspraak.

  • Heldoppantoffels

   De leraar heeft natuurlijk helemaal gelijk waar het gaat om de opmerking over de discipline, de manier om dat onder de aandacht te brengen is uiteraard verkeerd. Het is wel heel overdreven om de man daarvoor meteen te ontslaan. Een verbale vermaning lijkt mij afdoende, bij herhaling kun je andere maatregelen nemen.

   Ik vind dat sommige groepen mensen ook wel graag aangrijpen dat zij last hebben van discriminatie. Het interessant is dat juist de mensen die snel ‘last’ hebben van discriminatie, zelf vaak de mensen lijken die anderen discrimineren.

   Overigens discrimineren wij allemaal in de ware zin van het woord, wij maken namelijk allemaal onderscheid….al is het maar dat ik niet van vrouwen hou
   die naar “oh oh cherso” kijken, dus ik discrimineer lekker ook!

   Racisme is in principe ook zo’n woord dat sommige mensen graag gebruiken om zichzelf in de slachtoffer rol te plaatsen, ik begrijp de context best maar ook dit bestaat niet bij mensen onderling. Wij zijn namelijk allen mensen en we gebruiken het woord verkeerd.

   *uit de mierenneukerige modus*
   Onderscheid maken op basis van de huidskleur of achtergrond van een persoon is verkeerd.

   (in antwoord op meesan)
   • Karel Kritisch

    Je kunt het weer mooi bagatelliseren maar dat een leraar zo’n opmerking maakt is niet te rechtvaardigen. Ik ben het met Meesan eens, zo’n figuur wil je niet voor de klas hebben staan. Het is een puur racistische en kwetsende opmerking van het ergste soort. Een nog meer denigrerende kan bijna niet.. Zoek maar een andere baan.

    (in antwoord op Heldoppantoffels)
   • John JohnN

    Je schrijft veel maar leest slecht, de LERARES in kwestie deed iets wat gewoon niet kan. Het meisje dat slachtoffer was heeft niets provocerends gedaan dus mag gewoon niet op zo’n manier gekwetst te worden. Punt, uit, basta.

    (in antwoord op Heldoppantoffels)
    • Heldoppantoffels

     Tja als je goed leest dan geef ook ik aan dat het onjuist is, alleen ik til er minder zwaar aan.

     Verder vind ik het prima dat je er zo tegenaan kijkt.

     (in antwoord op John JohnN)
    • Marcel van Houten

     Ach gossie, wat een zielig jodinnetje.

     (in antwoord op John JohnN)
 2. Piet Oud

  Onderwijzers zijn ook maar mensen, en mensen doen domme dingen.
  Goed praten? Neen, zeker niet. Maar onslaan is ook een beetje een ” Ik zie het niet, dus is het er niet’ actie

 3. Teije van Vliet

  De reactie van de mede-leerlingen is echter hoopvol. Kennelijk leren ze in Italie nog wel waar Auschwitz voor stond.

 4. catchit64

  En wat maakt het uit dat het op een steenworp afstand van de Sint Pieter is? Maakt dat die achterlijke uitspraak minder erg? Pak de boeken van de journalistiek opleiding er nog eens bij en leer hoofdzaken van bijzaken te scheiden.

 5. John JohnN

  Pedogogen die zoiets presteren kun je niet met “een flater” afdoen.

Reacties niet toegestaan