Als je man of vader je mishandelt vraag dan ‘masker 19’ bij de apotheek

Slachtoffers van huiselijk geweld kunnen vanaf deze maand hulp vragen bij apotheken door het codewoord ‘masker 19’ te noemen. Als mensen in de apotheek om ‘masker 19’ vragen is het duidelijk dat ze hulp nodig hebben. Het kabinet is volgens NRC bezig met zo'n initiatief, dat al eerder op gang kwam in Spanje en Frankrijk.

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) tegen NRC: „Juist in deze tijd mag niets slachtoffers in de weg staan om huiselijk geweld te melden. Met het instellen van een codewoord bij de apotheek komt er een manier bij voor slachtoffers om hun situatie aan te kaarten.”

Gezinnen waar geweld voorkomt zitten sinds half maart gedwongen hele dagen op elkaars lip. Er zijn in andere landen aanwijzingen dat daardoor huiselijk geweld toeneemt. En het is voor slachtoffers lastiger om te melden, omdat de dader voortdurend bij hen is.

Slachtoffers die het codewoord zeggen, worden in contact gebracht met medewerkers van hulporganisatie Veilig Thuis, zeggen bronnen. Het ministerie hoopt dat zo meer slachtoffers melding maken van huiselijk geweld en daadwerkelijk aangifte doen van mishandeling.