En wat nu als er geen vaccin wordt gevonden (zoals tegen HIV)

Er zijn allerlei scenario's hoe we de Corona-tijd te boven komen. Maar die scenario's hebben één ding gemeen: er komt op een dag een vaccin. Beleidsmakers en sommige wetenschappers rekenen er zelfs op dat dat vaccin er snel zal zijn, misschien over anderhalf jaar, en misschien zelfs sneller.

Er is nog nooit een effectief vaccin gevonden en op schaal geproduceerd binnen anderhalf jaar (het vaccin tegen influenza kostte enige tientallen jaren) maar het is in theorie mogelijk.

Wat ook mogelijk is: er wordt geen vaccin gevonden. Zoals tegen HIV. Na 40 jaar en 34 miljoen doden is er nog steeds geen vaccin. CNN verkent de gevolgen. En ook een eenvoudiger virus als dat wat de knokkelkoorts veroorzaakt (jaarlijks 400.000 besmettingen) heeft zijn geheimen nog niet prijsgegeven.

Als dat met Corona ook zou gebeuren, dan moet de wereld gaan leven met het virus en met Covid19, de ziekte. Er zullen, net als bij HIV, ongetwijfeld medicijnen komen om de genezing te bevorderen, of het ziekteproces te vertragen. Maar zeker voor de risicogroepen zal grote waakzaamheid geboden blijven. Rekenvoorbeeld: bij een sterftecijfer van 1% zullen er in Nederland tussen de 100.000 en 170.000 doden kunnen vallen.

In de meeste landen zal er een harmonica-systeem komen, waarbij de vrijheden vergroot worden, totdat de gezondheidszorg het niet meer aan kan en de IC's vol liggen.

Maar er zullen ook (veel) landen zijn die zich zo'n harmonicasysteem niet kunnen of willen permitteren. Daar zullen de straten vol liggen met doden.

Als (of zolang) er geen vaccin is zal het leven niet normaal worden, zullen heel veel mensen thuis blijven werken en zullen er niet snel massale bijeenkomsten - zoals in stadions, kerken en muziekzalen - mogelijk worden. Het nieuwe normaal zal lang duren en verre van normaal zijn.