In Zweden meer coronadoden dan in Noorwegen, Denemarken en Finland bij elkaar

We kijken soms met afgunst naar de Zweden. Wat zitten ze lekker op een terrasje in de zon en wat draait die economie fijn door. Zelfs wie naar de sterftecijfers kijkt, zou nog kunnen denken dat die Zweden het met hun soepele corona-aanpak aardig doen. Maar vergis je niet: er zijn meer coronadoden dan in Noorwegen, Denemarken en Finland bij elkaar.

Waar de hele wereld in maart in lockdown ging, bleef in Zweden nagenoeg alles open. En nee, het coronavirus slaat er lang niet zo hard toe als in Italië, Spanje of het Verenigd Koninkrijk. Ook in Nederland en België is de situatie ernstiger, maar Zweden is gunstiger gelegen, dunner bevolkt en had geen carnaval of après-ski. Je zou het land dus een stuk beter kunnen vergelijken met de rest van Scandinavië. En dan kun je concluderen: Zweden gokte met mensenlevens en heeft verloren.

In Zweden zijn zeker 3.040 mensen overleden aan het coronavirus, blijkt uit cijfers van Johns Hopkins University. Ter vergelijking: In Noorwegen zijn dat er 216, in Denemarken 506 en in Finland 252.

De Zweedse economie presteert wel beter dan die van omringende landen. Waar die een verlies van het bbp van 30 tot 35 procent noteren, blijft het in Zweden beperkt tot 20 procent, schatten de economen van de Zweedse bank SEB. Maar daar heeft de linkse Zweedse regering wel een hoge prijs voor betaald.