Stockholm bereikt groepsimmuniteit in juni

In Zweden was er geen lockdown. Daarom zijn er meer mensen overleden aan het coronavirus dan in Denemarken, Noorwegen en Finland bij elkaar. Stockholm bereikt, weliswaar op vrij brute wijze, nu wel al half juni groepsimmuniteit.

Dat voorspelt althans de Zweedse wiskundige Tom Britton. Volgens zijn berekeningen is voor groepsimmuniteit geen besmettingsgraad van 60 procent noodzakelijk, maar zou 40 tot 45 procent al voldoende zijn. In Stockholm heeft op dit moment een kwart tot een derde van de inwoners het virus gehad. Zo rond 15 juni zou dat percentage zo hoog liggen dat je kunt spreken van groepsimmuniteit, waardoor het virus langzaam uitdooft.

De grootste besmettingshaard in Zweden is Stockholm. In de stad zelf wonen bijna een miljoen mensen, in de provincie Stockholm zijn dat er bijna 2,4 miljoen. Op een totale bevolking van iets meer dan tien miljoen inwoners is groepsimmuniteit in die regio belangrijk, zeker omdat de rest van het land heel dun bevolkt is, waardoor verspreiding toch al niet snel zou gaan.

Bron(nen):   HLN