Politieke chaos in Italië groeit: Bersani stapt op als leider centrumlinks

Samenleving
door anp
vrijdag, 19 april 2013 om 23:03
welingelichtekringen header 1
Pier Luigi Bersani stapt op als leider van centrumlinks, momenteel het grootste politieke kamp in Italië, zodra er een nieuwe president is gekozen. Dit hebben Italiaanse media vrijdagavond laat gemeld na crisisberaad in Bersani's Democratische Partij (PD) van ex-communisten en progressieve katholieken.
Eerder op de dag was ex-premier Romano Prodi 'verbrand' als presidentskandidaat, zoals in het Italiaanse politieke jargon wordt gezegd. Ondanks een aanbeveling van de PD kreeg Bersani zijn eigen achterban niet zover om bij de geheime stemming achter Prodi te gaan staan bij de verkiezing van een nieuw staatshoofd. Donderdag was hetzelfde gebeurd met oud-Senaatsvoorzitter Franco Marini als kandidaat.
Vrijdag stemden opnieuw meer dan 100 centrumlinkse kiesmannen en -vrouwen niet volgens het stemadvies van het eigen centrumlinkse kamp. ,,Een op de vier heeft ons verraden'', aldus Bersani.
Het besluit van Prodi betekent dat de grootste politieke groepering van Italië vooralsnog zonder eigen kandidaat in de vijfde stemronde voor een nieuwe president gaat, die zaterdagochtend wordt gehouden. Parlementair verslaggevers van belankrijke Italiaanse media repten vrijdagavond laat dan ook over 'chaos', 'anarchie' en 'paniek'. Persbureau ANSA had het over een 'aardbeving' in de PD.