Obama hekelt Amerikaans coronabeleid Trump

De Amerikaanse oud-president Barack Obama heeft zaterdag in een online toespraak tot geslaagde studenten de aanpak van de coronacrisis in de VS gehekeld. Hij zei volgens The New York Times dat het de Verenigde Staten in deze zaak ontbreekt aan leiderschap.

Volgens Obama heeft het gevreesde virus het "gordijn weggetrokken van de gedachte dat de mensen aan de knoppen weten waarmee ze bezig zijn". Verscheidene van hen "doen niet eens alsof ze verantwoordelijk zijn".

Obama noemde geen namen, maar hij leverde dit commentaar na onlangs al hard te hebben uitgehaald naar het coronabeleid van zijn opvolger Donald Trump. Diens behandeling van de epidemie noemde hij in een gesprek met voormalige medewerkers "een absoluut chaotische ramp".

Hij benadrukte tijdens zijn toespraak ook hoe de gezondheidscrisis de raciale ongelijkheid in Amerika heeft onderstreept. En uitte zijn verontwaardiging over de dood van de 25-jarige Ahmoud Arbery, die 23 februari tijdens het joggen werd vermoord in Georgia. "Een ziekte als deze benadrukt alleen maar de onderliggende ongelijkheid en de extra lasten waarmee de zwarte gemeenschap in dit land te maken hebben gehad", aldus Obama.