Ophef in VS om terugkeer messen in vliegtuig

Binnen de Amerikaanse luchtvaart is ophef ontstaan over een besluit om weer messen toe te staan aan boord van vliegtuigen. Vooral cabinepersoneel is fel tegen het plan, dat door de commotie inmiddels is uitgesteld.

Het verbod op messen in vliegtuigen werd ingevoerd na de aanslagen van 11 september 2001. De Transportation Security Administration (TSA), die verantwoordelijk is voor de veiligheid van het Amerikaanse luchtverkeer, liet vorige maand weten dat de regels worden versoepeld. Kleine messen, hockeysticks, golfclubs en vergelijkbare objecten zouden weer worden toegestaan.

Vakbonden van luchtvaartpersoneel reageerden woedend op het plan. Ze vrezen meer risico te lopen als passagiers weer messen mogen meenemen. Volgens de TSA leiden controles op messen en objecten als golfclubs beveiligers juist af van grotere bedreigingen, zoals explosieven. Toch lijkt de dienst te zijn geschrokken van de ophef. De TSA meldde maandag in een brief aan medewerkers dat het plan tijdelijk de ijskast ingaat.