Horeca open in Duitsland: direct nieuwe uitbraak

Zeker zeven mensen zijn besmet geraakt met het coronavirus na bezoek aan een restaurant in het district Leer in de Noord-Duitse deelstaat Nedersaksen. Minstens 50 andere personen moeten in quarantaine. Daarover schrijft onder meer Die Welt.

Sinds 11 mei is de horeca weer open in de deelstaat. In het district Leer was zelfs al een week geen besmetting gemeld. Toch ging het mis. “Het gaat om een uitbraak met meerdere geïnfecteerde personen die op hun beurt vele contacten hadden”, aldus lokale autoriteiten. “De infecties houden waarschijnlijk verband met een bezoek aan een restaurant.” Uit voorzorg zijn zeker 50 mensen in quarantaine geplaatst.

Het is voor het eerst dat er besmettingen zijn als gevolg van de heropening. Het is onduidelijk of het personeel of de bezoekers zelf zich niet goed aan de regels hebben gehouden of dat het desondanks toch mis is gegaan. “Deze uitbraak toont aan dat de coronacrisis nog niet voorbij is, het virus kan op elk moment toeslaan”, zei Matthias Groote van de districtsraad over de nieuwe besmettingen.

Er zijn experts die hebben gewaarschuwd voor het risico van restaurants. Andreas Podbielski, directeur van het Instituut voor Medische Microbiologie, Virologie en Hygiëne van het Universitair Medisch Centrum Rostock vindt dat mensen indien mogelijk buiten moeten eten. “Daar zijn vrijwel geen infecties. Het wordt echter problematischer in afgesloten ruimtes van restaurants en cafés. Zelfs met voldoende luchtverversing elke zes tot tien minuten, is er geen 100 procent zekerheid.”

Bron(nen):   HLN