Een robot aan je tafeltje: dat gaat vanaf 1 juni ook in Nederlandse restaurants gebeuren

In Azië worden al langer robots ingezet als ober, maar in Europa wilde de trend maar niet echt voet aan de grond krijgen. Dat gaat door corona misschien veranderen. Nu is het plots een heel handige manier om afstand te bewaren. Al twee restaurants starten er mee op 1 juni.

In het Aziatische restaurant Dadawan in Maastricht gaan drie robots het eten naar de tafels brengen. Royal Palace in Renesse heeft twee robots klaar staan. Ze heten gasten welkom en serveren de gerechten. Ze hebben wel een klein beetje hulp nodig: gasten moeten zelf de borden van het dienblad pakken. Bestellingen opnemen kunnen ze ook nog niet, maar dat kan in principe eenvoudig via een tablet.

Horecatrendwatcher Vincent van Dijk ziet ze voor het eerst in Nederland. "Het is natuurlijk wel een trend die al langer voorspeld wordt. Corona heeft die trend naar voren gehaald. Het is een slimme manier om afstand te houden", zegt hij tegen Editie NL.

In Azië is het al lang niet gek meer, zo'n robot aan je tafeltje. "Daar lopen ze echt voorop. Je ziet ze bij hotelrecepties, in de bediening en in de roomservice. Dat laatste is wel fijn: dan hoef je je niet snel aan te kleden", lacht de trendwatcher.

Hij adviseert andere restaurants ook aan de robot te gaan. "Restaurants kunnen bijvoorbeeld een kastje op de tafels zetten waarmee mensen op afstand kunnen betalen of de bestelling door kunnen geven. Dan hoeven mensen niet te wachten op de ober. Of ze kunnen robots inzetten in de keuken."

Bron(nen):   RTL Nieuws