Malle arrestaties op de Dam gevolg van ‘persoonverwisseling’

Het verhaal rond de twee nutteloze arrestaties op de dam gisteren wordt steeds ingewikkelder. Eerst was het verhaal dat het hier het optreden van overijverige dienders betrof. In de nieuwe versie gaat het om een persoonverwisseling. De politie zegt dat republikein Hans Maessen gisteren op de Dam vanwege een persoonsverwisseling is opgepakt. Volgens de politie werd hij in de hectiek vlak voor de balkonscène door agenten aangezien voor een ander persoon naar wie de politie op zoek was. De campagneleider van het Nieuw Republikeins Genootschap werd verzocht de Dam te verlaten. Toen hij weigerde, werd hij afgevoerd. Activiste Joanna die naast hem stond, werd ook meegenomen. "Voor verstoring van de openbare orde", zegt de politie nu.

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jannie Ooms

  Ik heb voor die twee weinig sympathie, maar ik vind wel dat ze alle recht hadden om te demonstreren. Het verhaal van de politie klopt natuurlijk van geen kanten. Natuurlijk was het geen misverstand., en dat vind ik nogal bedenkelijk.

  Gewoon arresteren, die twee, moeten de autoriteiten hebben bedacht. En dan later, als ze geen ‘kwaad’ meer kunnen, met excuses vrijlaten. Niet erg fraai.

  • AT

   Precies. Het gaat er niet zozeer om of je achter hun standpunt staat, het gaat erom dat een fundamenteel recht uit onze grondwet door de staat wordt geschonden. En heel waarschijnlijk doelbewust om elk tegengeluid de mond te snoeren.

   (in antwoord op Jannie Ooms)
 2. AAIEEEE

  Niet erg fraai?? Ik noem het regelrechte intimidatie!

 3. JRR Uijlings

  Maar dankzij de arrestaties hebben ze meer aandacht en pers dan ze ooit anders gehad zouden hebben. Hans & Joanna zouden de politie dankbaar moeten zijn.

  En het is natuurlijk goed dat dit uitgebreid in het nieuws komt want zulk politieoptreden kan echt niet in NL.

 4. Desperanto

  Nou weet ik waarom Poetin in Nederland was.

 5. kletsmajoor

  Ik heb het filmpje van Joanna’s arrestatie bekeken en toen zag ik dat op de achterkant van haar bordje de tekst “Fuck the international oil maffia” stond. Op de voorkant schreef ze het onschuldige “Ik ben geen onderdaan”. Het zou best kunnen dat de Politie daarop reageerde. Ze hebben misschien gedacht dat ze beter wat gezichtsverlies konden nemen om later excuses te moeten maken dan dat dat vervelende woord in allerlei krantenfoto’s zou komen.
  Ik vraag me ook af of het misschien Joanna’s bedoeling was dat iedereen die achter haar stond en een foto van de balkonscène wilde maken dat onbeschaafde woord in z’n foto zou krijgen. Omdat ze een cameraploeg van Nieuwsuur bij zich had wilde ze misschien de relkans maximaliseren?

  • AT

   De huidige generatie is wel gewend aan het woord ‘fuck’ lijkt me. Vind jij het acceptabel dat mensen worden gearresteerd om mooie foto’s te garanderen? Gooien we onze grondrechtelijke principes zo te grabbel omwille van die poppenkast? Want of je nou voor of tegen de monarchie bent, een symbolische poppenkast is en blijft het.

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • kletsmajoor

    Ik vind dat Joanna heel bekwaam in het grijze gebied is gedoken met haar aktie. Zoals altijd is het een kwestie van ‘smaak’ in wat voor bewoordingen je je vrijheid van meningsuiting benut. Ik krijg ook vaak kromme tenen van Geert Wilders’ woordgebruik bijvoorbeeld.
    Achteraf ben ik toch wel blij dat de Politie haar een uurtje van het toneel heeft gehouden. Ik bedenk me daarbij dat als ik op een bijeenkomst van Republikeinen zou gaan staan met een bordje met op de achterkant schuttingtaal, ik toch ook wel vriendelijk doch beslist weggewerkt zou worden.

    (in antwoord op AT)
 6. Gerardus Molema

  Bij navraag van die rijbewijzen krijgen die agenten, als er niets aan de hand is, een code 1000 en is het de bedoeling dat de staande gehouden personen weer kunnen gaan. Men wilde echter elke tegengeluid in de kiem smoren om achteraf met een lul-smoes te komen. Is het beleid geweest elke tegengeluid gelijk te vloeren? Prima, maar zeg dat dan en kom bij P&W niet met een pinokkio verhaal van een persoonsverwisseling. Dat doet afbreuk aan een overigens voortreffelijk georganiseerd evenement, waarvoor alle lof.

 7. PaulusJ

  Leugens, leugens, leugens.
  Rechtelijke uitspraken en dwingende ombudsman uitspraken inzake Roy van Zuydewijn?(ja een rare snuiter). Fuck het recht die voert de staat en het koninklijk huis niet uit.
  Waxinelichtje gooien naar de koets? 2 jaar in de bajes en preventief 2 weken cel tijdens de kroning zonder aanklacht of uitspraak. Iemand dronken doodrijden max 6 maanden.
  Oproepen op de dam tot onthoofding en stenigen van de ongelovigen, ga je gang onder politiebescherming. Boe roepen tegen het koningshuis? Ontvoering en leugens

 8. Bataaf

  De arm van Bea rijkt ver.

Reacties niet toegestaan