“Moet ik echt iedere dag God bedanken dat hij mij geen vrouw heeft gemaakt?”

Ari Hart is een orthodoxe rabijn, die regelmatig schrijft voor de Huffington Post.  Hij beklaagt zich over een gebed dat hij dagelijks moet doen. Hij doet al zijn andere gebeden van harte en hij komt alle religieuze verplichtingen zonder moeite na. Behalve het ochtendgebed. "Gezegd zij Gij, Heer der Heerscharen dat Gij mij geen vrouw hebt gemaakt" Als hij vrouw was, dan zou hij de heer danken dat hij de wereld heeft gemaakt zoals deze is. Maar als man moet hij deze neerbuigende tekst gebruiken. De rebbe zit er mee. Maar heeft er ook iets op gevonden. In een wereld van sexe ongelijkheid is  het beter om een man te zijn dan een vrouw. Je verdient meer, je wordt minder seksueel lastig gevallen, je kunt ambitieus zijn zonder dat mensen dat raar vinden, de kans dat je leider wordt - van je land, van je bedrijf - is groter, je hebt hetzelfde geslacht als god, die ook meestal man is. Kortom, je bent beter af. En zo bidt Hart het gebed: als een herinnering aan hoe goed mannen het hebben ten koste van vrouwen. Goed gevonden, ook al stond de schrijver van het gebed vermoedelijk iets anders voor ogen

Bron(nen):   Huffington Post      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. iembam

  Als vrouwen ook rabijn mogen zijn kunnen ze de tekst aanpassen.

  “Gezegd zij Gij, Vrouw der Vrouwscharen dat Gij mij geen man hebt gemaakt”

  Deze rabijn laat een glimps zien van de zin en onzin van een collectieve religie. Ik ben een religieus mens, maar ik laat mij niet in een hok plaatsen. (jij bent dit dus geloof jij dat)
  Niet allen zelf nadenken maar ook zelf voelen en zelf geloven.

  Ik zou die rabijn adviseren om gewoon de tekst te veranderen. En als dat niet mag binnen zijn clubje, dan richt hij toch zijn eigen clubje op.

 2. Har Davids

  Op zich is dit gebed nog vrij onschuldig, maar als buitenstaander blijf je je verbazen over de vreemde strapatsen die regilie mensen op kan leggen. Als je het kan brengen om maar rechtlijnig genoeg te zijn is er niets aan de hand, maar voor je het weet ga je twijfelen aan de (on)zin waaraan je je moet onderwerpen. Atheïsme is echt niet de oplossing voor al onze problemen, maar je hoeft je in ieder geval niet druk te maken over regeltjes die een paar duizend jaar geleden bedacht zijn door minder verlichte geesten.

 3. Loobs

  Woman is the nigger of the world. Nog steeds, overal. Idioot seksisme is natuurlijk niet aan religie voorbehouden – lees eens een blaadje als Daily Mail, hier op WIK vaak geciteerd. Het zegt allemaal meer over de man zelf dan de vrouw. Zo eenvoudig is het ook wel weer.

 4. drsdre

  Eens per maand lijkt me genoeg.

Reacties niet toegestaan