Gevaarlijke stoffen ontsnappen uit ontplofte trein in België

Samenleving
door anp
zaterdag, 04 mei 2013 om 7:23
welingelichtekringen header 1
De brandende wagons bij de Belgische plaats Schellebelle bevatten de giftige stof acrylnitryl, zo verklaarde de brandweer zaterdag. Uit de brandende wagons komt cyanide vrij, een kankerverwekkende stof die in het bloed kan worden opgenomen. Er is niemand gewond, maar er worden wel zogeheten cyanokits verzameld voor het geval mensen vergiftigd raken en een snelle behandeling nodig hebben.
Twee andere wagons bevatten de eveneens licht ontvlambare stof butadieen. Er zijn ook vijf lege wagons en de laatste wagon bevat een licht metaal.
Zaterdagochtend rond 2 uur ontspoorden zes van de dertien wagons van een goederentrein net buiten Schellebelle. Twee wagons kantelden en drie staan nog in brand, maar het vuur is onder controle.
Een zwarte rookpluim is van ver zichtbaar en drijft af naar het dorp Schellebelle en Wichelen. De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid is ter plaatse. Twee buurtbewoners die in shock waren, zijn naar een ziekenhuis in Gent overgebracht. De FOD Volksgezondheid heeft alvast 10 ziekenwagens opgeroepen. Onder andere brandweerlieden dragen speciale pakken tegen de gifstoffen.