Hoe staat het met de groepsimmuniteit op de wereld?

Weet je nog, de allereerste toespraak van Mark Rutte over het coronavirus? Het was 16 maart en de premier legde omslachtig uit wat groepsimmuniteit betekent en dat we dat na moeten streven. Inmiddels zijn we meer dan twee maanden verder en weten we dat die benodigde besmettingsgraad van 60 procent niet zomaar wordt bereikt. Maar hoever zijn we wel?

The New York Times heeft de resultaten van acht verschillende studies naast elkaar gelegd om te achterhalen hoeveel mensen wereldwijd zijn besmet met Covid-19. Het overzicht laat zien dat we nog een lange weg hebben te gaan voor er groepsimmuniteit kan ontstaan.

Zelfs in de steden met de grootste uitbraken, heeft nog minder dan 20 procent het virus gehad. New York City komt het dichtste bij: op 2 mei was 19,9 procent van de New Yorkers besmet (geweest). De Zweedse aanpak, waarbij onder meer scholen en horeca open bleven, heeft weinig effect gehad. In Stockholm, de zwaarst getroffen stad van het land, was slechts 7,3 procent van de mensen besmet.

Infographic: COVID-19 How Far Away Are We From Herd Immunity? | Statista

Bron(nen):   The New York Times  Statista