Om je vertrouwen in de (Russische) mens terug te krijgen: dashcams

Ze zijn op youtube eeb geliefd fenomeen geworden: beelden genomen vanaf het dashboard van Russische auto's, die laten zien hoe ruig het toegaat in het Russische verkeer. Deze beelden zijn het omgekeerde. Schattige, meelevende Russen die kinderen, dieren en bejaarden redden  

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Genuine_Defector

  De dramatische muziek maakt het allemaal nog meer overdreven dan het filmpje van zichzelf al is. Zet de muziek uit en het is al helemaal niet meer bijzonder.

  Ik zie veel mensen die oude vrouwtjes helpen oversteken of een dier van de weg jagen (wat doet dat kind trouwens op 1:22 in godsnaam zo dicht bij de weg? Kunnen die idioten van ouders geen schutting bouwen? Dat kind is gedoemd om platgereden te worden…).

  Om eerlijk te zijn vind ik dit niet zo bijzonder. Als ik een bang oud vrouwtje langs de kant van de weg zie staan, zou ik haar natuurlijk ook de helpende hand toereiken. Ik sta ook op in de trein voor oude mensen. Dan denk je, wat is daar zo bijzonder aan? Dat is het ook niet. Helemaal niet. Echter, ik zat laatst in de trein naar Amsterdam en daar was net een bejaardenbeurs in de RAI aan de gang. De trein zat stampvol, met bejaarden én (voornamelijk autochtone, blanke) studenten. De studenten, leeftijd 18-24, M/V, allemaal in de kracht van hun leven, zaten en bleven allemaal prinsheerlijk en lekker lui zitten, terwijl oma’s en opa’s van 75 en ouder zich moesten vastgrijpen aan alles wat maar voorhanden was om in balans te bijven. Niemand stond op, geen enkele luie kutstudent. Sterker nog, ik zag enkele studentjes zeer kwade blikken werpen richting de bejaarden omdat ze blijkbaar in de weg stonden. Ik heb op mijn wangen en tong moeten bijten, bijna tot bloedens toe, om niet te ontploffen van woede om zulk onaangepast en asociaal gedrag. Maar misschien had ik me gewoon moeten laten gaan en deze onopgevoede studenten de les moeten lezen. Ze uit moeten kafferen voor alles wat ik op dat moment kon bedenken. Achteraf heb ik er spijt van gehad, dat ik dat niet heb gedaan. Iemand moet zulke debielen uitleggen dat ze asociaal zijn. En de ouders doen dat blijkbaar niet (meer).

  Het opende wel mijn ogen en ik moest meteen aan Dalrymple denken. Vooral onder de jeugd kun je duidelijk een splitsing waarnemen in een deel dat zich gedraagt, en netjes en beschaafd is en iets nuttigs wil doen met hun leven. En dus bijvoorbeeld ook opstaat voor ouderen in de trein. En een ander deel dat keihard schijt heeft aan alles en iedereen. En tot die laatste groep horen echt niet alleen Marokkaantjes (hoewel die wel oververtegenwoordigd zijn). Ook blanke, rijkeluiskindertjes vertonen steeds vaker asociaal gedrag. Ergens gaat het massaal mis in de opvoeding bij een groot deel van de jongeren.

  Mijn punt is, dat we het helpen van omaatjes die niet durven oversteken en diertjes die van straat moeten worden gejaagd, al zo bijzonder vinden dat we er zelfs een filmpje aan wijden met zeer dramatische muziek als ondertoon. Blijkbaar is het helpen oversteken van omaatjes vandaag de dag al voldoende om heilig te worden verklaard, terwijl dit in mijn ogen totaal niet bijzonder is, maar gewoon de norm zou moeten zijn die ieder mens tracht na te streven.

  • Septagon

   Wat een lang verhaal zeg. En dat voor een positief filmpje uit Rusland. Frustro much?

   (in antwoord op Genuine_Defector)
   • Genuine_Defector

    Tja, soms ontstaat er een interessante discussie op een website. Hence ook de term: disqus.

    Maar goed, ik zal me verder beperken tot uw niveau;
    Vet cool flimpjuh man, krijg ut er warrum van! Dat er nog goede mensuh bestaan op deze aarduh!!11!!!11!

    (in antwoord op Septagon)
 2. zo maar iemand

  Feel good filmpje, fijn hoor. Muziek is wel over de top.

 3. Loobs

  Maar dit verbaast me helemaal niet. In Rusland zijn mensen altijd zeer behulpzaam geweest, hoe diep ze ook in de shit zaten. In Nederland echter staan mensen vaak aan de grond genageld als er iets gebeurt. Dan zie je die radertjes gaan: ‘raaarrrrrr…. ik ben er niet, kijk niet naar mij…’ Vooral als het behoeftigen of junks betreft, of als een buschauffeur wordt aangevallen door iemand met ‘n grote bek. Je moet hier immers gewoon doen, dan doe je al gek genoeg, en vooral niet de held uit gaan hangen. En inderdaad, Guest, van de ikke-ikke generatie moet je helemaal niets verwachten.

 4. Hoestnou?

  Dat het in Rusland nodig is om met een dashcam te rijden is inderdaad dramatisch!

 5. mcg

  al die lieve attenties, ook dàt is de bolshaia doesha van de russen !

Reacties niet toegestaan