Neonazi's staan terecht voor tien moorden

Samenleving
door anp
maandag, 06 mei 2013 om 5:34
welingelichtekringen header 1
In Duitsland en Turkije zijn maandag de ogen gericht op München. In de hoofdstad van Beieren begint het grootste proces wegens terrorisme van extreem rechts in de geschiedenis van de Bondsrepubliek.
De vijf verdachten van de Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU) worden beschuldigd van medeplichtigheid aan tien moorden. Daarvan werden negen buitenlanders - acht Turken en een Griek - en een politieagente het slachtoffer. Omdat het diverse keren om eigenaren van een eetgelegenheid ging, wordt gesproken van de Dönermoorden. Ook worden de vijf verdacht van betrokkenheid bij twee bomaanslagen, waardoor in totaal 23 mensen gewond raakten.
De weken voor het begin van het proces werden gekenmerkt door getouwtrek om het beperkte aantal plaatsen voor journalisten in de rechtszaal. Eerst leek het erop dat Turkse media helemaal verstoken zouden blijven van gereserveerde plaatsen. Het Federale Constitutionele Hof zorgde ervoor dat op de publieke tribune plaats werd gemaakt voor vier Turkse journalisten.