Brazilië verwijderde bewust coronagegevens van overheidswebsite

Het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid heeft coronagegevens van een overheidswebsite verwijderd. Zo is het totale aantal doden niet meer toegankelijk voor de bevolking. Volgens president Jair Bolsonaro zijn de cijfers misleidend.

"De cumulatieve gegevens komen niet overeen met de situatie waarin het land zich bevindt", zei Bolsonaro. "Er zijn andere manieren in gang gezet om de rapportage te verbeteren." Het ministerie meldt nu alleen nog dagelijks het nieuwe aantal besmettingen en doden.

De nieuwe cijfers waren de afgelopen dagen ook een paar uur later bekend dan voorheen. Volgens de pers wordt dat gedaan "als poging om de pers op dat late uur het zwijgen op te leggen". Volgens Bolsonaro maakt het best bekeken nieuwsprogramma Jornal Nacional dagelijks "maar al te graag bekend dat Brazilië het record van sterfgevallen heeft". Door de vertraging zouden de cijfers volgens hem "niet langer een verhaal zijn".

Brazilië heeft de afgelopen dagen het hoogste aantal dagelijkse sterfgevallen wereldwijd bekendgemaakt. In totaal zijn in het Zuid-Amerikaanse land al bijna 36.000 mensen aan de gevolgen van het coronavirus overleden. Het totaal aantal geregistreerde besmettingen staat op ruim 670.000.

Bolsonaro deed het coronavirus kort na de uitbraak nog af als "een griepje" en weigerde direct in te grijpen.

Onlangs dreigde Bolsonaro dat Brazilië uit de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zou stappen, tenzij de WHO ophoudt een "partijdige politieke organisatie" te zijn.