‘Sommige kinderen kunnen niet de hele dag in een klas zitten’

Het onderwijs moet flexibeler omgaan met kinderen die niet naar school gaan omdat ze extra zorg nodig hebben. Desnoods moet in deze gevallen de leerplichtwet worden losgelaten. Dat zegt Kinderombudsman Marc Dullaert donderdag. Volgens hem zitten er duizenden kinderen thuis. Dullaert deed onderzoek naar deze 'thuiszitters'. Hij concludeert daarin dat de huidige leerplichtwet niet meer van deze tijd is. Voor kinderen met specifieke behoeften op medisch, sociaal, intellectueel of emotioneel gebied is het niet altijd haalbaar om iedere dag in de klas te zitten, zegt hij.

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Piet Heyn

  Daar had ik vroeger ook last van en nu nog kan nooit lang binnen zitten voel mij niet vrij opgesloten?

 2. Heldoppantoffels

  Als er opgepast wordt met het trekken van deze conclusie (zorgvuldigheid), dan vind ik dit hele mooie bewustwording.

 3. Leonardo

  Vooral domme kinderen houden dat inderdaad niet vol.

 4. John

  Het onderwijs moet boeien, door een gemotiveerd persoon voor de klas gegeven worden op een manier die alle leerlingen erbij betrekt. Dat is niet makkelijk en zeker niet iedereen gegeven. De geest moet uitgedaagd worden. Ik herinner me uit mijn schooltijd saaie lessen waarin de minuten traag voortkropen.
  Een kwelling van opgesloten zijn waar ik eigenlijk niet tegen bestand was, maar er was geen ombudsman, ik moest op mijn plek blijven. Ja, dat waren nog eens tijden.
  Alles veranderde toen ik beroepsopleidingen ging volgen. De tijd vloog.

Reacties niet toegestaan