Is Hitler de uitvinder van de Hitler-snor?

De snor die Hitler droeg, was dat zijn eigen uitvinding, of was het mode in de tijd waarin Hitler hem liet groeien. De Franse versie van Slate buigt zich over die vraag. Het antwoord is niet eenduidig. Zo rond 1910 kwam in sommige kringen de 'tandenborstel snor' in zwang. Er was een beroemde autocoureur die er een droeg en ook een vooraanstaande prins. In zekere zin voegde Hitler zich in deze mode, maar dan toch weer niet helemaal: een echte 'tandenborstel snor' is breder dan de snor van Hitler, die in Duitsland niet voor niets de bijnaam 'Fliege' (vlieg) kreeg. Er waren beroemde tijdgenoten die een soortgelijke snor droegen. Charlie Chaplin natuurlijk, en Walt Disney die de snor liet groeien om zo in zakelijke gesprekken wat ouder te lijken dan hij feitelijk was. Het is met de snor van Hitler dus net zo gesteld als met zijn gedachtengoed: hij keek iets af van wat in de mode was en maakte er zelf net iets anders van. Zowel het gedachtegoed als de snor zijn dankzij Hitlers voorbeeld sinds 1945 uit de mode.

Bron(nen):   Slate Frankrijk      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. zo maar iemand

  Mwah, het gedachtengoed is niet uit de mode hoor.

  • iembam

   gedachtegoed is uit de mode. Alleen maar omdat een kleine aantal daarin nog steeds gelooft wil niet zeggen dat het in de mode is. Ten tijden van Hitler was het massaal en nu niet.

   van mij mag de snor in het algemeen wel weer terug. hij is lang weggeweest. ;-{ P

   (in antwoord op zo maar iemand)
   • Spiegelbeeld

    Gedachtegoed is nog steeds in de mode. Kijk maar hoe er tegen een bepaalde bevolkingsgroep met een religieuze achtergrond wordt gekeken.

    (in antwoord op iembam)
 2. i7

  Nee want vrienden van mijn opa hadden ook allemaal zo’n snorretje.. het waren midden Oosters dus vast geen Nazi’s

Reacties niet toegestaan