Paus was liever geen paus geweest en hij neemt geen vakantie (dat doen de armen ook niet)

Paus Franciscus liet zich vandaag frank en vrij interviewen door een grote groep kinderen van Jezietenscholen. Ze stelden goede vragen en hij gaf opmerkelijk eerlijke antwoorden. Of hij paus wilde worden, vroeg er een. Eerst praatte Bergoglio er nog wat om heen. Dat geen zinnig mens paus wil worden. Maar uiteindelijk zei hij het: hij had het niet geambieerd. ‘Wie paus wil worden zal niet veel van zichzelf houden. Ik wilde geen paus worden.’ Vandaar dat hij ook niet wil intrekken in het pauselijk paleis. Hij kan alleen maar leven samen met andere mensen, anders wordt hij gek, is hij bang. Dus voor zijn eigen psychiatrisch heil blijft hij wonen in het hotel waar hij na zijn keuze is ingetrokken. ‘Het is een persoonlijke keuze. Ik moet tussen mensen leven. Als ik alleen zou wonen, wat geïsoleerd, zou dat me geen goed doen.’ Eerder deze week kondigde hij ook aan dat hij niet, zoals Pauzen de laatste eeuwen plachten te doen, de warme zomermaanden doorbrengt in Gastel Gandolfo, het buitenverblijf in de heuvels, waar het koeler is, ook door de ligging aan een meer. Franciscus hield ook als kardinaal geen vakantie. Armen hebben ook geen vakantie, is zijn idee. Dus waarom hij wel?

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. rearden

  “Had geweest”, “Jezietenscholen”, “Pauzen”, “na zijn keuze” (er zal wel “verkiezing” bedoeld zijn), het is weer treurig…

  • Paulraw

   Wat me opvalt is dat het ook nooit wordt hersteld.Bij Elsevier etc. wordt na enige tijd de tekst gerepareerd.
   Lijkt wel of het expres wordt gedaan.

   (in antwoord op rearden)
  • Jannie Ooms

   Storend ja, die fouten. Maar ik kan me er niet over opwinden. Ik vind dat ik pas recht van spreken heb als ik voor mijn abonnement op WIK betaal. Tot het zo ver is neemt WIK zichzelf kennelijk niet erg serieus.

   (in antwoord op rearden)
 2. disqus_cDEBEY6Kl8

  De pous lust geen sous.

 3. AT

  ‘Armen hebben ook geen vakantie, is zijn idee. Dus waarom hij wel?’

  Ja, zo lust ik er nog wel een paar…

 4. jantje

  Een tijdje terug was er nog zo’n paus. Die is helaas niet zo lang paus gebleven, helaas.

 5. Vogelbeest

  Toen ik vaticaanstad had bezocht was mijn afkeer van de RK kerk nog groter dan daarvoor. Álles is van goud, duur, luxe groot, en onbetaalbaar. Terwijl er gelovigen in armoede leven en soms zelfs honger hebben. Met deze paus is er eindelijk een leider die dat inzit en iets probeert te doen.
  Deze man is zijn ambt waardig. Hopelijk houdt hij het nog lang vol.

 6. catchit64

  Ik heb niks met de kerk en al helemaal niet met de protserige buitenkant maar deze paus heeft wel mijn sympathie. Volgens mij meent hij ook wat ie zegt en doet en dat staat me wel aan.
  Nee, gelovig zal ik er niet van worden maar ik heb we respect voor hem als mens.

Reacties niet toegestaan