Wordt ons leven ooit nog normaal? Er komt géén groepsimmuniteit, twijfels aan vaccin

Afweerstoffen tegen het nieuwe coronavirus verdwijnen al na een paar maanden uit het bloed. Dat roept vragen op over de haalbaarheid van groepsimmuniteit en de werking van vaccins.

De antistoffen die mensen aanmaken als zij met het SARS-CoV-2 geïnfecteerd raken, zijn soms al binnen enkele maanden uit hun bloed verdwenen, waardoor de patiënten mogelijk opnieuw vatbaar zijn voor Covid-19. Dat blijkt uit een Brits onderzoek uitgevoerd onder 65 Covid-19-patiënten in het Londense ziekenhuis, Guy’s en St. Thomas’ Hospital, schrijft NRC.

Dat de menselijke afweer de infectie met een coronavirus inderdaad weer snel kan ‘vergeten’ – waardoor het virus opnieuw kan toeslaan – wordt bevestigd door een recent Amsterdams onderzoek

Dat betekent dat er geen groepsimmuniteit ontstaat als genoeg mensen besmet zijn geweest. En een vaccin werkt in principe net als groepsimmuniteit: wie is ingeënt heeft antistoffen. Maar als die antistoffen snel verdwijnen leidt ook dat tot niks.

Misschien blijkt het straks het wel nodig om mensen jaarlijks of zelfs halfjaarlijks opnieuw in te enten voor een goede bescherming.

Dat laatste is nauwelijks haalbaar. De wereldbevolking eenmalig inenten is al een mega-klus, als het telkens opnieuw moet zal dat niet lukken.