Joe Biden, Bill Gates, Elon Musk: honderden twitteraccounts gehackt

De Twitteraccounts van meerdere prominenten en grote bedrijven lijken te zijn gekaapt door oplichters. Er is om donaties in bitcoins gevraagd op de accounts van bedrijven als Apple en Uber en prominenten als rapper Kanye West, de Amerikaanse Democratische presidentskandidaat Joe Biden en miljardairs Bill Gates, Michael Bloomberg, Jeff Bezos en Elon Musk.

In de berichten, die weer zijn verwijderd, stond dat mensen een half uur hadden om 1000 dollar (ruim 876 euro) in bitcoins over te maken. Ze zouden dan 2000 dollar ontvangen. Het is onduidelijk hoeveel mensen zijn gedupeerd. Volgens persbureau Reuters blijkt uit openbare blockchain-gegevens dat de vermeende oplichters al meer dan 100.000 dollar, omgerekend zo'n 87.000 euro, aan cryptovaluta ontvangen. Blockchain is een collectief logboek dat onder meer wordt gebruikt voor virtueel geld.

Twitter liet weten de kwestie te onderzoeken en snel met een verklaring te komen. Het socialemediaplatform meldde dat sommige accounts momenteel geen berichten kunnen plaatsen. Het lijkt daarbij ook om een aantal geverifieerde accounts te gaan, die onder meer door beroemdheden, journalisten, overheden en politici worden gebruikt. Bij dergelijke accounts is door Twitter gecheckt wie de gebruiker is.