De vrienden van de Obama’s

Op de avond van de inauguratie van Barack Obama arriveerde kort na middernacht een bus met 50 inzittenden bij het Witte Huis. Het waren de naaste familie en de vrienden van Barack en Michelle, de mensen met wie ze altijd omgaan; de 'extended family'. Bijna allemaal zijn het mensen uit Chicago. Ze kwamen voor de 'housewarming  party'. Dat is in hun kring al jaren de gewoonte: in de vriendkring wordt vaak verhuist en dan gang de vrienden en familie  bij elkaar op bezoek om de verhuizing te vieren. Dit keer was de zetting een beetje anders. Het gezelschap werd in de Roze Zaal ontvangen door Marion Robinson, 57, de moeder van Michelle, die ook is gaan wonen in het Witte Huis. Na een uur arriveerde ook Barack. Michelle en de kinderen gingen na het bezoek aan tien inauguratie-balls uitgeput naar bed. Barack liet door de huis fotograaf van het Witte Huis een groepsfoto maken van zijn familie en vrienden onder het portret van George Washington uit 1797. "En toen ineens drong het tot me door," zegt Steve Shields, 57, Michelle's oom. "Ditmaal zitten we in het middelpunt van de wereld." De hele vriendenkring van Obama moet wennen aan de nieuwe baan van hun vriend of familielid. Obama wil zoveel mogelijk normaal met hen blijven omgaan, zoals hij dat ook deed toen hij werd gekozen in de senaat. Normale mensen om je heen zorgt ervoor dat je ook op de hoogte blijft van wat gewone mensen denken en willen. Dat vond hij ook al belangrijk toen hij Senator was. Maar dit is wel iets anders.
Het grootst is de verandering voor Marion Robinson, die is ingetrokken bij dochter en schoonzoon. Zij bewoont een kamer op de derde verdieping van het Witte Huis, een etage boven de Obama's, ze heeft een inloop kast, een televisie en een klein zitje voor bezoek. Ze zit dicht bij de hal waar de kinderen spelen, zodat ze daar toezicht op kan houden of die niet te lang met de Wii spelen.En vanuit haar kamer heeft ze een overweldigend uitzicht op het  Washington Monument en de rest van de stad. 
'De Obama;s kwamen zover met de steun van al deze mensen uit Chicago, zegt said Kaye Wilson, de peetmoeder van de meisjes. 'Ze hebben altijd mensen gehad waarop ze konden terugvallen. Onze vriendengroep heeft het tot nu toe utgehouden en we moeten ze helpen om ook in Washington weer prettig kunnen leven."
"Barack en Michelle hebben het ons zeer ingepeperd dat we welkom zijn en blijven, zegt Yvonne Shields, een van de beste vrienden van (schoon)moeder  Marian. "Het moeilijkse in hun situatie is nieuwe vrienden maken. En dat is op hun leeftijd trouwens sowieso moelijk. En hoe je vrienden maakt in he Witte Huis weet ik niet."
En dus zullen de Obama's de komende vier of acht jaar zoveel mogelijk tijd doorbrengen met hun vrienden uit Chicago. Zij zullen mede bepalen of het presidentschap van Obama een succes wordt.

Bron(nen):