Internet houdt communisten machtig

Idealisten dachten dat internet een einde zou maken aan elke dictatuur. De transparantie van het web zou geheimzinnige machthebber de das om doen en de macht brengen aan het volk.
Niet dus. Volgens Rebecca MacKinnon, ooit CNN-correspondent in Hong Kong en China, en nu professor aan de University van Hong Kong, houdt internet in ieder geval de Chinese communisten in het zadel. Om te beginnen geeft het de burgers de gelegenheid stoom af te blazen. De censuur die de autoriteiten uitoefenen op het web is tamelijk lek (opzettelijk?), zodat de autoriteiten op allerlei manieren belachelijk worden gemaakt, ook in Youtube filmpjes. Dat lucht op en is voor de dictators beter dan opstand.
Maar internet zet de autoriteiten ook op het spoor van wantoestanden. Toen op internet onlangs een bewakingsfilmpje was te zien hoe een hoge partijbaas zich vergreep aan een elf-jarig meisje werd de man ontslagen voor de bevolking echt verontwaardigd kon worden. Internet leidt dus ook tot een grotere sensitiviteit voor de grieven onder de bevolking. Dat is allemaal de mooie kant.
Dan is er ook nog de minder mooie kant: internet is ook een uitgelezen medium om dissidenten op te sporen voor ze gevaarlijk worden. Dictators en internet, ze lijken voor elkaar gemaakt.

Bron(nen):   Washington Post