Madoff krijgt het moeilijk achter de tralies (2)

Samenleving
vrijdag, 13 maart 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Bernie Madoff's gevangenis is zo groot/klein als de inloopkast van zijn slaapkamer in zijn penthouse aan de Eastside van Manhattan, met betonnen muren, linoleum op de vloer, een wc en een vastgeschroefd stapelbed.
Ontbijt wordt geserveerd voor zonsopgang. Om de andere dag mag Madoff rondjes lopen in een kooi. Als gevangenen voor het eerst arriveren, worden ze lichamelijk en geestelijk onderzocht. Daarna krijgen ze een ruw bruin pak. Madoff zal overigens minstens een bekende tegenkomen: in zijn gevangenis zitten, behalve leden van de maffia en ander tuig, ook Arthur Nadel, een voormalig manager van een hedge fonds, die er met 350 miljoen van zijn klanten vandoor ging.
Het Amerikaanse tv-station CNBC heeft de kijkers gevraagd wat een alternatieve straf voor Madoff zou kunnen zijn. De winnaar was: maak hem opzichter over investeerders, om andere zwendelaars te vangen. Maar er waren ook creatievere ideeën:
*Stel hem tot zijn dood ten toon tegen betaling en betaal van de opbrengst de slachtoffers een beetje terug;
*Bindt hem vast met een Yankee-shirt en een Salman Rushdie-hoed op en zet hem in het centrum van Bagdad;
*Zet hem een helm op, geef hem een schep en laat hem aan de weg werken totdat hij er dood bij neervalt;. *Zet hem vijftien jaar in een cel met een chimpansee;
*Lever hem uit aan de Palestijnen, in ruil voor Israëlische gevangenen (nb: Madoff is een jood).