De Britse lord laat steken vallen

Met de Britse adel gaat het bergafwaarts, zo meent de Neue Zürcher Zeitung. Een van de redenen is de mogelijkheid om op Ebay een titel te kopen. Ook op websites als ‘English Feudal Titles’ en ‘Lord of the Manor Titles’ kan voor ongeveer duizend pond de begeerde titel worden aangeschaft.
Zeker, zoiets is zwendel en bedrog, maar het vervelende is dat zij die zich met recht Lord of Earl noemen, ook dikwijls een gedrag ten toon spreiden dat weinig hoffelijk is. Lord Black, ooit eigenaar van The Daily Telegraph, zit wegens oplichting in de Amerikaanse gevangenis. En Sir Fred Goodwin is op dit moment de meest gehate man van Engeland, want hij voerde de Royal Bank of Scotland naar de afgrond en gaf zichzelf op de valreep een miljoenen-bonus. Zijn bijnaam: Fred the Shred.
Echte titels zijn niet te koop, met uitzondering van het Schotse baron (en dan voor veel geld).
Titels werden altijd door de koning verstrekt; je hebt de hoogste titel en die luidt Duke, dan komt de Markies, de Earl, de Viscount en Baron, welke laatste vaak met Lord wordt aangesproken. En de laagste in rang mag zich Sir noemen, een titel die trouwens niet overgaat op het volgende geslacht. De Sir wordt dikwijls door het parlement benoemd en in veel gevallen is dat iemand met een zekere verdienste voor de Britse samenleving.
Voor slimme oplichters zijn er nog andere manieren. Wie een kasteel koopt en zich vervolgens als de heer van deze buitenplaats uitgeeft, komt een eind in de goede richting.
Als gezegd: ook de terechte dragers van een titel zijn lang niet altijd van onbesproken gedrag. Nog maar kort geleden nam The Sunday Times een stel leden van het Hogerhuis op de korrel die zich stuk voor stuk hadden overgegeven aan duistere praktijken. Eentje verdiende meer dan 100.000 pond per jaar door voor bedrijven te lobbyen bij andere parlementsleden.
De Britse adel, zo meent de prudente Zwitserse krant, is een wijkplaats voor charlatans en oplichters.

Bron(nen):   Neue Zürcher Zeitung