Joe Biden kiest Kamala Harris als running mate voor verkiezingen

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft de Californische politica Kamala Harris gekozen als running mate. Hij hoopt dat zij de komende vicepresident van de Verenigde Staten wordt. Biden, voormalig vicepresident onder Obama, maakte zijn besluit een week voor de Democratische conventie bekend. Dan wordt hij officieel benoemd tot presidentskandidaat.

Biden wil met Harris (55) de verkiezingen winnen van de Republikeinse president Donald Trump, die vicepresident Mike Pence als running mate heeft. De verkiezingen zijn op 3 november. Biden leidt in de peilingen en hoopt met Harris nog meer stemmen binnen te halen.

Kamala Harris gold al lang als belangrijkste kandidaat om running mate van Biden te worden. Ze is sinds 2017 senator van Californië en heeft veel ervaring als bestuurder. Als senator streed ze voor het verlagen van belastingen voor middeninkomens. Ze heeft een goede relatie met Biden en kan door haar gemengde afkomst een breder publiek aanspreken.

Progressieve aanklager

Harris werd geboren in Oakland, Californië. Haar vader komt uit Jamaica en haar moeder uit India. Ook door haar leeftijd kan ze kiezers aantrekken die geen connectie voelen met de 77-jarige blanke Biden.

Harris maakte carrière als hoogste aanklager in Californië. Ze gold snel als opkomende ster binnen de Democratische Partij. Ze zag zichzelf als een progressieve aanklager, maar het progressieve deel van haar partij verwijt Harris dat ze niet genoeg heeft gedaan om de politie te hervormen. Dit speelde haar parten in haar eigen campagne voor de Democratische presidentsnominatie. Ze stopte die campagne na een goede start al voor de eerste voorverkiezingen.