Bergbeklimmen: de man die zijn eigen hand afsneed

Aron Lee Ralston maakte op 26 april 2003 een tocht door de bergen in het onbevolkte zuidoosten van de staat Utah. Vijf dagen later, nadat hij vruchteloos had geprobeerd zijn hand onder een rotsblok vandaan te trekken, pakte hij zijn ‘mulitool’ en sneed zijn eigen hand af, verbond zijn arm en wist een reddings-helicopter te alarmeren.
Ralston is nu 33 en The New York Times zocht hem op.
Aanvankelijk was hij een fanatieke outdoor-sportman. De Rocky Mountains waren zijn favoriete terrein om te skiën en te raften, en hij wilde de eerste klimmer zijn die alle 59 bergtoppen in Colorado boven de 14.000 voet (een voet is dertig centimeter) in één winter had beklommen.
Maar zijn avontuur in de Blue John Canyon maakte hem op een hele andere manier beroemd. Zijn boek met deze belevenis werd een bestseller en in het sprekerscircuit kon hij nu een fortuin vragen, terwijl een speelfilm in de maak is.
Ralston staat nu voor een eindeloze hoeveelheid groepen te praten. Thema’s: moed en kracht, hoe je doel te bereiken en het brengen van offers. De mensen hangen aan zijn lippen, want ooit stond hij oog in oog met de dood.
Hij kan niet meer pianospelen. Wel heeft hij het bergbeklimmen weer opgepakt. In 2005 heeft hij alsnog op zijn eentje alle Colorado-toppen beklommen (met prothese). Een klimtocht naar de top van de Mount Everest wordt overwogen.

Bron(nen):   The New York Times