Advocaat: Snowden vreest voor zijn veiligheid

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden voelt zich geïntimideerd door de Verenigde Staten, omdat die dagelijks dreigen met sancties tegen landen die Snowden willen helpen. Dat zegt de advocaat van Snowden in een interview met het Duitse blad Der Spiegel.

,,En er gaat nauwelijks een dag voorbij zonder dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken met een of andere verklaring komt. Daar maakt hij zich natuurlijk zorgen over'', aldus Anatoli Koetsjerena. ,,Snowden wordt niet beschermd. Dat is ook niet nodig. De transitzone is niet zomaar toegankelijk voor iedereen.''

Snowden zit sinds 23 juni vast in de transitzone van de Moskouse luchthaven Sjeremetjevo. ,,Veel Russen bieden hem onderdak aan. Vooral jonge vrouwen. Snowden is gevleid door de aandacht van het Russische volk'', zegt Koetsjerena. Snowden vroeg vorige week asiel aan in Rusland.

Volgens de advocaat hebben de Verenigde Staten nog geen uitleveringsverzoek gedaan aan Rusland. Wel zou de Amerikaanse ambassade Snowden willen ontmoeten. Als Snowden wordt uitgeleverd, vreest hij dat hij gemarteld wordt of zelfs de doodstraf krijgt. Volgens zijn advocaat zal Rusland hem echter niet uitleveren.

Snowden doodt de tijd op het vliegveld met surfen op internet en chatten met zijn vrienden, zegt zijn advocaat. ,,Af en toe maakt hij een grapje, maar over het algemeen maakt hij een gedeprimeerde indruk.''

De 30-jarige Amerikaan onthulde onder meer de grootschalige spionage op internet door de Amerikaanse geheime dienst NSA.