Steeds meer zelfmoorden sinds het begin van de crisis

Vanaf 2008 stijgt jaar na jaar het aantal mensen dat in Nederland een eind maakt aan zijn of haar leven.  Vorig jaar maakten 1753 mensen een eind aan hun leven. Dat waren er 106 meer dan in 2011, een stijging van zes procent. Mannen maken vaker een eind aan hun leven dan vrouwen en singles vaker dan mensen met een partner. De toename is het grootst onder mensen tussen de 30 en 70 jaar, maar ook onder erg jonge mensen is het aantal zelfdodingen toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek maken nu 10,5 op de 100.000 mensen een einde aan hun leven. Het CBS zegt dat psychische problemen het meest voorkomende motief zijn voor zelfdoding; 872 mensen maakten om die reden een einde aan hun leven. Bij 504 slachtoffers is geen reden te achterhalen, zegt het CBS.

18 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  10,5 op de 100.000 mensen is een heel hoog getal in zo’n heel beschaafd land als Nederland. Wat gaat mevrouw Schippers met haar ambtenaren hier nu aan doen?
  Bezuinigingen, natuurlijk.

 2. Leo

  Geachte redactie; Ik vind de foto bij dit artikel shockerend en niet kunnen. Ik heb zelf een kind ooit gevonden wat een zelfmoordpoging deed.
  Pijnlijk.

  • marianne martens

   Schrok ook van de foto en niet kunnen. Schokkend, eenzame daad, zwart- wit.Het is vrijheid van meningsuiting, zullen we maar zeggen. Vraag me af of degene,die deze foto naast het artikel heeft geplaatst beseft wat voor een indruk het maakt op mensen die het dichtbij hebben meegemaakt.

   (in antwoord op Leo)
   • Dutchy

    “Het is vrijheid van meningsuiting” dat je iets mag zeggen, wil niet zeggen dat je het moet zeggen of in dit geval zo grafisch moet laten zien. Eens dat het niet overeenstemt met de goede smaak.

    (in antwoord op marianne martens)
 3. Dead Silence

  Trieste zaak allemaal. Als ik geen uitweg meer zou zien, dan zou ik de fatsoenlijke en nette burger een plezier doen door een met TNT gevulde auto in een ernstige probleemwijk tot ontploffing te brengen.

 4. Dead Silence

  Kijk eens aan, censuur bij wel.nl. Maar wel schokkende foto’s plaatsen.

Reacties niet toegestaan