‘Mondkapjesplicht leidde niet tot minder bezoekers’

Het experiment met de mondkapjesplicht in Amsterdam en Rotterdam leidde in de onderzochte gebieden niet tot minder mensen. Dat blijkt volgens de veiligheidsregio's Amsterdam-Amstelland en Rotterdam-Rijnmond uit een evaluatie. Ook blijkt daaruit dat het overgrote deel van de bezoekers in de aangewezen gebieden een mondkapje droeg.

De twee steden voerden de mondkapjesplicht in van 5 tot 31 augustus in een aantal drukke gebieden, waaronder het Wallengebied en de Kalverstraat in Amsterdam en de Meent en de Lijnbaan in Rotterdam. De veiligheidsregio's kwamen hiermee omdat het door de drukte op deze plekken niet lukte 1,5 meter afstand te houden.

Veel ondernemers hadden bezwaar tegen de plicht, omdat consumenten in onderzoeken aangaven minder te zullen gaan shoppen. Amsterdamse ondernemers spanden vorige maand een kort geding aan om te bereiken dat de mondkapjesplicht op de Albert Cuypmarkt vroegtijdig werd ingetrokken, omdat zij minder bezoekers zagen komen. Uit de evaluatie blijkt nu dus dat dit niet het geval was.

Geen risicovoller gedrag
Daarnaast blijkt uit de evaluatie dat door het dragen van een mondkapje mensen geen risicovoller gedrag vertoonden dan anders als het gaat om 1,5 meter afstand houden. Mogelijke effecten op gezondheid of verspreiding van het virus zijn niet onderzocht.

Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb en burgemeester van Amsterdam Femke Halsema noemen de uitkomsten van het onderzoek "bemoedigend". De burgemeesters overwegen op dit moment niet opnieuw een mondkapjesplicht in te stellen. Aboutaleb en Halsema beschouwen het mondkapje wel als "een aanvullend nuttig instrument" dat, indien de omstandigheden erom vragen, kan worden ingezet.