Britten overwegen juridische stappen om Gibraltar

Het conflict tussen Groot-Brittannië en Spanje over Gibraltar is nog altijd niet opgelost. De Britten willen nu juridische stappen ondernemen.
De Britse premier, David Cameron, is erg teleurgesteld over het doorzetten van de scherpe Spaanse grenscontroles bij de grens van Gibraltar. Hij overweegt om de juridische weg te bewandelen. Dat zou betekenen dat er eerst een officiële klacht wordt ingediend bij de Europese commissie, vanwege de belemmering van vrij verkeer. Uiteindelijk kan de zaak aan het Europese Hof van Justitie worden voorgelegd. Dat zou overigens wel een unicum zijn.
Gibraltar hoort al sinds het verdrag van Utrecht in 1713 bij het Verenigd Koninkrijk. In verschillende referenda geeft zo'n 99% van de 30.000 inwoners aan dat zo te willen houden. Toch wordt er al eeuwenlang ruzie over gemaakt. Vooral de strategische ligging maakt de rots altijd erg interessant.
Tegenwoordig vindt Spanje steeds een nieuwe reden om het leven van de inwoners zuur te maken. Eerder verscherpte het de grenscontroles om smokkelen te bestrijden. Het laatste argument is een kunstmatig rif dat Gibraltar heeft aangelegd. Daarmee wil het Spaanse vissers weren, die hun vis zouden stelen. Dat wordt door Spanje bestraft met de hernieuwde scherpe controles aan de grens. Het gevolg zijn urenlange files om het land in of uit te komen. Ook dreigt Spanje het luchtruim dicht te gooien en €50 te vragen voor het passeren van de grens.
Boris Johnson, burgemeester van Londen, is duidelijk. In een ingezonden brief in de Telegraph noemt hij de actie van Spanje een afleidingsmanoeuvre voor de economische problemen en corruptieschandalen.
Op dit moment zijn Britse oorlogsschepen vertrokken voor oefeningen in de Middellandse Zee. Een van de schepen doet Gibraltar aan, maar dat is puur toeval volgens de Britten.

Bron(nen):   BBC  Economist  Daily Telegraph  

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. André Somers

  In elk geval zolang Spanje niet bereid is haar enclaves in Noord Afrika af te staan, moet ze niet zo zeuren over Gibraltar.

 2. Niegol

  Die corrupte Rajoy vind steeds meer maniertjes om op zijn grote voorbeeld Franco te gaan lijken.
  Bij de Catalanen en Basken worden het zelfbestuur teruggedraaid om onzin redenen, de regionale talen mogen binnenkort niet meer in onderwijs en openbare functies gesproken worden en nu gaat ie de Britten lastig vallen.
  En allemaal om de aandacht af te leiden van de corruptie schandalen om hem heen en de voortdurende crises waar hij geen oplossing voor heeft.
  Wat een flapdrol! ik hoop dat Cameron hem flink de oren wast!

  En nu gaat ie aanhaken bij Argentinië mbt de Falkland eilanden. In beide gebieden heeft de bevolking voor meer dan 98% gekozen Brits te blijven, en voor beide gebieden zeggen de eisers dat de wil van de bevolking niet relevant is (en in zowel Spanje als Argentinië hebben de leiders een afleidingsmanoeuvre nodig omdat ze een zooitje van de economie hebben gemaakt en zo corrupt als de neten zijn). Lekker veel respect voor de wil van de bevolking heb je dan!

 3. Herman

  Meteen invallen en de boel overnemen en alle britten eruit gooien. Die moeten terug naar eigen eilandje.

  • Niegol

   Tuurlijk. En dan ook direct Franco weer opgraven en in t zadel helpen. Dit was immers ook een van zijn stokpaardjes.

   Oh, en nu we toch bezig zijn, Laten we dan NL weer een onderdeel van t Spaanse koninkrijk maken, (was immers toen ook zo), Duitsland weer verdelen in kleine staatjes, Turkije weer het ottomaanse rijk terug geven etc etc.
   Wat een flauwekul zeg!

   (in antwoord op Herman)
   • Herman

    Ik zou niet dingen bij elkaar halen die niet bij elkaar horen. Gibraltar is geografisch gezien het Spaanse grondgebied en hoort terug te gaan naar Spanje. Die Engelsen hebben te veel van dit soort gebieden dat allemaal teruggegeven moet worden, zoals Noord Ierland en Falkland eilanden. En het zal ook gebeuren, het is een kwestie van tijd. Om dat te versnellen kan men ze beter een handje helpen door ze eruit te gooien. Wel moet Spanje ook de enclaves in Noord Afrika verlaten.

    (in antwoord op Niegol)
    • Niegol

     De enclaves in Noord Africa en Gibraltar hebben juist niets met elkaar te maken.
     Waarom zou Engeland zaken moeten teruggeven? En aan wie? De Falklands waren nooit iets anders dan Brits (nou ja, een hele korte periode 300 jaar geleden Spaans, maar nooit Argentijns, dus waarom zouden de Argentijnen er recht op hebben? Omdat ze er toevallig dicht bij zitten? Zie dan ook de Nederlandse Antillen…). De hele bevolking is van oorsprong Brits en wil dat blijven. Zo is dat voor de overgrote meerderheid van de Oversees Territories.

     Waar de bevolking NIET Brits wou zijn, is souvereniteit ondertussen al lang overgedragen aan de locals.

     De grenzen van heel Europa zijn door oorlogen bepaald, dat je nu vind dat Gibraltar Spaans is snijdt even zo weinig hout als zeggen dat Belgie Nederlands is, dat Gdansk Duits is, dat Hongarije Oostenrijks is of dat Portugal ook maar Spaans moet zijn (geografish gezien is het een deel van het Iberisch schiereiland).

     Noord Ierland is de enige uitzondering denk ik, daar is de bevolking niet overtuigend pro brits (wel een meerderheid overigens) en is er teveel geweld geweest om de status quo te handhaven.

     Nee hoor, dit is raszuiver een poging van Rajoy en de zijnen om de aandacht van hun corruptie beschuldigingen af te leiden en lekker nationalistische gevoelens aan te wakkeren. Het heeft helemaal niets met recht of iets in die richting te maken.

     (in antwoord op Herman)

Reacties niet toegestaan