6 redenen om jezelf te vergeven

Toen The Huffington Post bij vrienden dineerde in Londen, bleek ook Monica Lewinsky tot de gasten te behoren (Ja dé Monica). Intelligent, zelfbewust en mooi. Dat bracht de schrijver bijna vanzelf op de zes redenen om jezelf na misstappen te vergeven:
1. We zijn niet wie we vroeger waren.
Iedere zeven jaar worden al onze cellen vervangen. En onze gedachten en opvattingen veranderen ook. Dus waarom je schuldig blijven voelen over iets dat je nu heel anders zou aanpakken?
2. Je kan vergeven zonder te vergeten
Vergeten is geen optie, zeker niet bij iets dat ons dwars zit. Kijk je probleem daarom liever recht in de ogen en zeg: laten we een kopje thee drinken en elkaar beter leren kennen.
3. Je kan veel leren van je fouten.
We kunnen onze eigen leraar worden als we analyseren waar het fout ging en hoe.
4. Ik ben okay, maar ik doe niet altijd alles goed.
Neem nou Monica: die wel een paar domme dingen heeft gedaan. Maar dat hoeft haar toch niet tot een slecht mens te maken in haar eigen ogen?
5. We accepteren onszelf inclusief alle tekortkomingen
Veel mensen zeggen regelmatig: 'wat ben ik toch een idioot.' Dat leidt tot niets en is onwaar - behalve als het waar is natuurlijk. Maar voor alle anderen: engelen kunnen vliegen, omdat ze zichzelf niet te zwaar nemen.
6. Ik deed iets fout, ik ben niet de fout. Laten we het niet overdrijven.
Dat is misschien wel de moeilijkste van de zes. Want ergens een drama van maken is ook wel fijn. Maar helpen doet het niet.


Voor wie hier iets aan heeft: details bij de Huffpo.

Bron(nen):   The Huffington Post