‘Leider Scientology tuigt medewerkers af’

Achter de schermen van de Scientology-kerk spelen zich nog veel grotere drama's af dan veel van de tegenstanders van de organisatie hebben gedacht. Meerdere voormalige top-medewerkers van de omstreden kerk hebben tegenover de krant The Sint Petersburg Times verklaard dat de hoogste man van Scientology zijn belangrijkste adjudanten regelatig in elkaar slaat.
De krant uit Florida heeft vier hoge medewerkers gesproken die Scientology de rug hebben toegekeerd en nu voor het eerst hun verhaal doen. Zij onthullen dat zeker dertig hoge managers, onder wie zijzelf, regelmatig zijn geslagen of afgetuigd door David Miscavige, de leider van Scientology en opvolger van oprichter L. Ron Hubbard. Drie van de getuigen vertellen dat ze zelf ook anderen aftuigden, om op die manier hun loyaliteit aan Miscavige te tonen.
De getuigen schetsen een bij vlagen absurd beeld van de gang van zaken in de top van de kerk, die door velen wordt beschouwd als een sekte. Zo hield Miscavige volgens de getuigen in 2004 meer dan dertig van zijn belangrijkste medewerkers twee weken lang vast in één ruimte om nieuwe plannen te bedenken, die vervolgens steeds weer werden afgekeurd. De medewerkers werden ervan beschuldigd incompetent te zijn, en dus vijanden van Scientology. Om hun toewijding te tonen moesten ze deelnemen aan een stoelendans, op muziek van Queen (Bohemian Rhapsody). De verliezers van de stoelendans zouden als straf nieuwe posten toegewezen krijgen in de buitengewesten van het netwerk van Scientology.
Officiële woordvoerders van de sekte weerspreken alle verhalen, maar The Sint Petersburg Times presenteert een overtuigend staaltje onderzoeksjournalistiek. De krant publiceert een driedelige serie over Scientology, waarvan inmiddels ook het tweede deel online staat. Dat behandelt de dood van een aanhangster van Scientology, Lisa McPherson, die stierf door uitdroging nadat ze 17 dagen was vastgehouden in het hoofdkwartier van de sekte. Een van de getuigen zegt nu dat hij belangrijk bewijsmateriaal in deze zaak - waarnaar al 9 jaar onderzoek wordt gedaan - heeft later verdwijnen.

Bron(nen):   Sint Petersburg Times  Sint Petersburg Times