Kan Armstrong de Tour winnen?

In september vorig jaar zei Lance Armstrong dat hij na een afwezigheid van drieënhalf jaar zou terugkeren in de Tour de France om te proberen de wedstrijd voor de achtste keer te winnen.
Sindsdien gaat niet alles van een leien dakje. Hij won een kleine race in de VS, brak zijn sleutelbeen, zag zijn wielerploeg Astana nagenoeg failliet gaan en opnieuw zullen de Franse anti-doping fanaten hem de komende drie weken op de huid zitten.
Goed, Armstrong zegt steeds dat zijn comeback bedoeld is om aandacht te trekken voor zijn liefdadigheidsinstellingen, maar even serieus: kan hij de Tour winnen?
Zelf zegt hij tegen The New York Times: “I wouldn’t say that I’m not going for the victory.” Maar, zo voegt hij daaraan toe over zijn terugkeer in het peloton: “It’s not been as easy as I thought. I think it’s also fair to say that I’m not as confident in winning as I was in other years.”
Grootste obstakel? Niet eens zozeer zijn leeftijd, alswel zijn ploeggenoot (en favoriet) Alberto Contador.
Of is het toch een mentale kwestie? Want de volgende uitspraak is erg onthullend: “I don’t feel the same sense of fear that I’ve felt before,” zegt Armstrong en daarmee doelt hij op de eerder zeer aanwezige angst om te falen als hij niet zou winnen. Faalangst als motor voor topprestaties!
Ongeveer een maand geleden eindigde Armstrong als twaalfde in de zeer zware Giro d’Italia. Het was opvallend hoe hij aan het einde van de lange race steeds beter werd, misschien was hij tenslotte een van de beste deelnemers. En dus gebeurde wat hij ook te weeg bracht in zijn beste jaren: anderen werden weer bang voor hem.
Zijn lichaam lijkt rijp voor een nieuwe topprestatie. Nu maar hopen dat de faalangst in voldoende mate aanwezig is. En dan ligt het nagenoeg onmogelijke binnen handbereik: een topsporter keert na lange afwezigheid terug aan de top.

Bron(nen):   The New York Times