‘Klopjacht’ op mensen die in de auto op hun telefoon kijken

Tientallen mensen overlijden jaarlijks doordat automobilisten tijdens het rijden met hun smartphone berichten versturen. Daarom gaat de politie over twee weken een 'klopjacht op automobilisten' die achter het stuur op hun telefoon kijken houden. Wie betrapt wordt, krijgt een boete van 220 euro.  Bijna iedereen kijkt tijdens het rijden wel eens op zijn smartphone, omdat er een bericht binnenkomt of om te kijken hoe het op facebook is. Levensgevaarlijk, vandaar de extra campagne. Om te voorkomen dat hiermee verkeersongevallen ontstaan, starten niet slechts extra politiecontroles maar ook een voorlichtingscampagne met als slogan 'Een beetje chauffeur laat zich niet afleiden'. De boodschap van die campagne is dat je als automobilist alleen op een parkeerplaats of op de eindbestemming op je smartphone kijkt. "De campagne maakt automobilisten bewust van het gevaar van het gebruik van apparatuur tijdens het rijden zoals het bij wet verboden handheld bellen en ook het handsfree bellen en sms'en. De aanbeveling in de campagne is om vooral terughoudend om te gaan met handsfree bellen en gesprekken tijdens het rijden vooral kort te houden. Bij langere gespreken biedt het Nederlandse wegennet voldoende parkeer- en rustplaatsen om daar geconcentreerd en gefocust een gesprek te kunnen voeren."  

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Anton Martens

  Handsfree sms-en? Ik vraag me toch af hoe je dat doet.

  • FritsB

   Dat staat er toch niet? Handsfree bellen is het ene onderwerp, bellen het tweede.
   Verder begrijp ik de actie niet. Het is al verboden een telefoon onder het rijden in de hand te houden. Of je erop kijkt dan wel mee belt maakt dan toch niets meer uit?

   (in antwoord op Anton Martens)
   • Anton Martens

    Je hebt gelijk, het was nog een beetje vroeg. En inderdaad een beetje overbodige actie vanwege de reeds bestaande wetgeving.

    (in antwoord op FritsB)
    • Calhoun84

     De wetgeving bestaat inderdaad, maar het gaat hier om de handhaving hiervan. De campagne die hier aan vast zit is voor de bewustwording. Dat mensen niet hands-on mogen bellen is algemeen bekend en gebeurd ook steeds minder. Even kijken of je een SMS of Facebook bericht binnen krijgt gebeurd nog veel te vaak.

     (in antwoord op Anton Martens)
 2. Muse

  Het zal wel aan mij liggen, maar ik kijk tijdens het rijden echt nooit hoe het op Facebook of Twitter is. En ook niet naar whatsappjes of sms’jes. Ben ik een uitstervende soort?

  • Calhoun84

   Nee hoor, ik doe het ook nooit. Ik ben ook niet heilig, ik rij ook wel eens te snel maar er zijn twee dingen die ik nooit doe: met alcohol op achter het stuur en mijn telefoon gebruiken tijdens het rijden. Beide zaken zijn levensgevaarlijk, voor jezelf maar nog meer voor anderen.

   Ik vind het een goede zaak dat hier extra aandacht aan besteed gaat worden.

   (in antwoord op Muse)
 3. RhodBerth

  Op je telefoon kijken is helemaal niet wettelijk verboden.
  Het enige dat verboden is is het in je hand houden van je telefoon.

  Verder blijkt uit andere studies dat het telefoneren / sms’en etc. in de auto inderdaad gevaarlijk is, maar dat de meeste chauffeurs dat compenseren door meer afstand te houden, minder hard te rijden, en niet in te halen. En dat het gevolg is dat er net zoveel ongelukken gebeuren met als zonder bellen / sms’en.

  Verder zijn er zoveel dingen in de auto die afleiden. Gillende kinderen op de achterbank, kopzorgen over de hypotheek, radioprogramma’s, een ongeluk op de andere helft.

  Er gebeuren ongelukken, en daar zijn oorzaken voor. Logisch.
  Veiligheid is een afweging tussen praktijk en wenselijkheid. Als we iedereen boetes gaan geven die in de auto naar links of naar rechts kijkt wordt het wellicht iets veiliger, maar wordt de wereld dan ook prettiger?

  Als ik nooit meer auto ga rijden zal ik nooit met m’n auto botsen. Huppa: veiliger, maar ook prettiger?

  De verbodsmoralisten hebben gelijk. Hoe meer we verbieden, hoe minder er mis zal gaan. Ik hoop dat we daar ver van weg blijven. Alleen al een boete krijgen omdat je naar je telefoon kijkt….. wat een gruwelijke onzin. Dat je naar je telefoon kijkt is misschien niet verstandig, maar om daar nu boetes voor te gaan geven…

Reacties niet toegestaan