Geen onderzoek Zorreguieta na aangifte

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat geen strafrechtelijk onderzoek doen naar de vader van koningin Máxima. Tegen Jorge Zorreguieta was aangifte gedaan van misdrijven tegen de menselijkheid en verdwijningen in Argentinië tussen 1976 en 1983. Dat heeft het landelijk parket van het OM dinsdagmiddag bekendgemaakt.

Tegen Zorreguieta is al in 2011 aangifte gedaan, maar ook toen zag het OM geen reden voor een onderzoek. Advocaat Liesbeth Zegveld deed in januari een aanvullende aangifte en vroeg justitie om een nieuwe beslissing. Zegveld deed de aangifte namens nabestaanden van de in 1977 verdwenen Samuel Leonardo Slutzky. Ze beschuldigden Zorreguieta van betrokkenheid bij de verdwijning van duizenden personen.

Zorreguieta was tijdens het bewind van president Jorge Videla in Argentinië onderminister van Landbouw. Tijdens dat regime werden tegenstanders uit de weg geruimd door ze te laten verdwijnen en ze tijdens vluchten vanuit vliegtuigen in zee te gooien. Zorreguieta heeft altijd beweerd niet te hebben geweten van de verdwijningen.