Zonde: geen peaceteken in agenda’s reformatorische school

3.000 schoolagenda's heeft reformatorische scholengemeenschap Pieter Zandt laten vernietigen. Waarom? Er stond een plaatje van het peaceteken in.
Alle leerlingen krijgen elk jaar een agenda van de school. Zo komen ze niet in aanraking met verderfelijkheden als sport en popmuziek. Ook dit jaar was er weer een hele keurige agenda gemaakt. Maar één ding hadden de makers over het hoofd gezien: op een foto in de agenda had een leerling een t-shirt aan met het peaceteken erop. En dat vond een aantal ouders maar niks.
De school met vestigingen in Kampen, Staphorst en Urk was zich in eerste instantie van geen kwaad bewust. Maar een korte zoektocht op Google leerde: Het peaceteken is een Nero-kruis. Dit stond in de Romeinse tijd symbool voor het vervolgen, martelen en doden van christenen. Tegenwoordig wordt het teken ook in verband gebracht met occultisme.
Er zat niets anders op: de agenda's moesten worden vernietigd. Dat dit zonde is van het papier vindt ook bestuursvoorzitter Johan van Putten. Hij zegt hierover in Trouw: “De overtuiging van de ouders, dat dit symbool niet deugde was zo krachtig. Het doet een beetje pijn, maar u zult begrijpen dat we de keuze hadden tussen twee kwaden.”

Bron(nen):   Trouw      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jeroen Biegstraaten

  Heel begrijpelijk.
  Ik vat de insteek van het artikel niet.

 2. zo maar iemand

  Dus in een agenda staat een foto van een leerling met een peace-teken op zijn t-shirt? En daarom moeten de agenda’s vernietigd worden? En die leerling zelf? En zijn t-shirt? En de betekenis nu van het peace-teken? Of wordt dat daar nog steeds stelselmatig het ‘Nero-kruis’ genoemd?
  Ik zou zeggen, hou maar op met dat bijzonder onderwijs. Kunnen die kinderen daar op school ook iets meekrijgen van deze prachtige, verwarrende buitenwereld vol ellende en geluk. Daar wordt de wereld beter van.

 3. BeelaTeismar

  Ze hebben ook aangepaste biologieboeken, het gedeelte over de evolutie is eruit geschrapt. Ook het hoofdstuk seksualiteit ontbreekt. Heb zelf ooit op deze school gezeten namelijk.

 4. catchit64

  Jezus wat een hypocriete engerds dat gereformeerd volk.

 5. janneke123

  Ik heb niks met geloof dus misschien zie ik het verkeerd, maar de gereformeerden zijn toch kil en koud qua beelden en symbolen? Je kunt je maar ergens druk over maken zou ik zeggen.

 6. Jeroen Biegstraaten

  Oh, ik vat hem al ,het is weer een soort van aanval op mensen die er een andere opvatting op na houden dan die gangbaar onder de massa is.
  Goedkope insteek dus.

  En wat dan nog?

  Al zouden die mensen tegen diverse dingen zijn die zij als niet gewenst beschouwen?
  In het geval van dat symbool ,is het begrijpelijk, je gaat in een Joodse agenda toch ook geen foto toestaan van een Swastika ?

  Of niet dan?

  Ongelovigen zijn van nature ook af kerig tegen alles wat maar naar geloof riekt,en zo hebben gelovigen dat ook met zaken die ongelovigen accepteren.

  Het hele mooie in dit soort berichten en de voorspelbare pavlov reacties is wel dit ,dat de mensen die zo fel ageren tegen “”enge gelovige mensen” meestal datgene bedrijven waar ze de beklaagden van beschuldigen.
  Intolerant en bekrompen denken.

  Nu weet nog niemand wat er nu echt fout is aan het feit dat een gereformeerde school een oud symbool van christenvervolging uit een agenda weert.

  Wat is de echte aanklacht nu?

  Wat is het probleem Jeanette Kras?

  Zo langzamerhand ontvouwt zich retesnel de Paradox van Karl Popper in de media,

  Waar men de mond vol heeft van vrijheid van meningsuiting en overtuiging,maar waar men ronduit vijandig en hatelijk is tegen mensen die er een andere opvatting op na houden.

  Dit is pas echt het toppunt van intellectuele degeneratie.

  Iemand post een bericht over iets wat volkomen begrijpelijk is, maar het gaat over “gereformeerden” dus die zijn bij voorbaat al fout,en de Pavlov uitingen van veel van de reaguurders zijn veelal voorspelbaar.

  Ben ik het dan eens met de gerefomeerden en kerkelijken?

  Nee, niet perse ,maar ik zou wel zoiets willen zeggen als;leven en laten leven.

  Goedkoop willen schoren Jeannette Kras,meer niet.

 7. ikke

  Ik laat mij er niet over uit of dit wel of niet overtrokken is. Leven en laten leven.
  Ik ben echter niet de allerslimste, maar het lijkt mij zeker een stuk voordeliger en handiger om alle leerlingen die ene bladzijde in te laten leveren i.p.v. de agenda.
  Scheelt een boel geld en ook een paar bomen.

Reacties niet toegestaan