Zonde: geen peaceteken in agenda's reformatorische school

Samenleving
zaterdag, 07 september 2013 om 15:40
welingelichtekringen header 1
3.000 schoolagenda's heeft reformatorische scholengemeenschap Pieter Zandt laten vernietigen. Waarom? Er stond een plaatje van het peaceteken in.
Alle leerlingen krijgen elk jaar een agenda van de school. Zo komen ze niet in aanraking met verderfelijkheden als sport en popmuziek. Ook dit jaar was er weer een hele keurige agenda gemaakt. Maar één ding hadden de makers over het hoofd gezien: op een foto in de agenda had een leerling een t-shirt aan met het peaceteken erop. En dat vond een aantal ouders maar niks.
De school met vestigingen in Kampen, Staphorst en Urk was zich in eerste instantie van geen kwaad bewust. Maar een korte zoektocht op Google leerde: Het peaceteken is een Nero-kruis. Dit stond in de Romeinse tijd symbool voor het vervolgen, martelen en doden van christenen. Tegenwoordig wordt het teken ook in verband gebracht met occultisme.
Er zat niets anders op: de agenda's moesten worden vernietigd. Dat dit zonde is van het papier vindt ook bestuursvoorzitter Johan van Putten. Hij zegt hierover in Trouw: “De overtuiging van de ouders, dat dit symbool niet deugde was zo krachtig. Het doet een beetje pijn, maar u zult begrijpen dat we de keuze hadden tussen twee kwaden.”
Bron(nen): Trouw