Er komen echte rijdende rechters

De rijdende rechter bestaat straks ook buiten het tv-programma. Rechters gaan proberen burenruzies op te lossen door langs te gaan. Voor het eerst vindt een deel van de zitting buiten de rechtszaal plaats. Dat meldt het AD. De rechtbanken in Den Bosch en Utrecht beginnen dit najaar met de nieuwe werkwijze. Als de proef een succes is, gaat de rest van het land mee.
Ruziënde buren moeten vooraf online een vragenlijst invullen. Daarbij kunnen ze hun standpunten verklaren en eventueel zelf oplossingen aandragen. Als de rechter de argumenten heeft gelezen, gaat hij langs om een gesprek te voeren met de betrokkenen. Indien nodig volgt later een schriftelijke uitspraak. De proef moet de rechtspraak ,,dichter bij de mensen'' brengen en een einde maken aan slepende rechtszaken over burenruzies. Voorlopig doen ruziënde buren vrijwillig mee, mogelijk komt er later een wet die hen kan verplichten.

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Captain Caveman

    Ben wel benieuwd hoe lang het duurt voordat deze rijdende rijchters beveiligd moeten gaat worden.

  2. Templein

    Eindelijk. Winny Sorgdrager, minister van Justitie tijdens paars, had dit al in willen voeren.

    Ik heb er hoop op dat de rijdende rechters niet beveiligd hoeven te worden.

    Bas Heijne gaf in een column lang geleden al aan dat de burgers juist van echte democratie met rechtspraak houden. Bij de Rijdende Rechter als tv-programma worden de uitspraken altijd geaccepteerd. Dan heeft het recht gesproken.

Reacties niet toegestaan