Italiaanse vrouwen zijn mooi en onderdanig

Zijn alle Italiaanse vrouwen zoals premier Berlusconi zou willen dat ze zijn?
Toen een studente hem een keer vertelde dat ze financiële problemen had, zei hij: trouw dan een man die net zo rijk is als mijn zoon. De premier benoemde voormalige starlets in zijn kabinet, stuurde fotomodellen naar het Europese Parlement en kwam terugkerend in opspraak wegens seksueel getinte schandalen.
Dit zegt van alles over Berlusconi, maar wellicht ook over Italiaanse vrouwen?
Italië is een conservatief land, niet in de laatste plaats omdat de invloed van de RK-kerk zo groot is. Vrouwen bereiken maar zelden hogere posities op de arbeidsmarkt (Italië heeft wat dat aangaat een lagere ranking dan landen als Oeganda, Namibië, Kazachstan en Sri Lanka).
Ook hebben Italiaanse mannen veel meer vrije tijd dan hun echtgenotes, en dat kom omdat  ze in de huishouding zo weinig mogelijk uitvoeren. In grote tv-shows zie je bekende patronen die goed laten zien hoe het Italiaanse leven geleefd wordt: mannen eisen de hoofdrol op en vrouwen staan in de coulissen mooi te wezen.
Gevolg: deze gewoontes zijn behoorlijk verankerd en kleine meisjes willen later dan ook het liefst starlet worden.
The New York Times schrijft dat het seksisme van Berlusconi beaald niet uit de lucht is komen vallen; de premier opereert in een grote traditie en de vraag is of de volksaard in dit opzicht makkelijk zal veranderen.

Bron(nen):   The New York Times