‘Zakkenrollers, bedelaars en winkeldieven zijn voor het grootste deel Roma’

Professor Siegel, verbonden aan het Utrechtse Willem Pompe Instituut voor Strafrecht wetenschappen, deed vorig jaar onderzoek naar rondtrekkende Oost- en Centraal-Europese bendes in Nederland. Zij keek naar de samenstelling van die bendes, naar de delicten, naar de modus operandi, naar de eindbestemming van de buit en naar de preventie- en repressiemaatregelen van de overheid. In Vrij Nederland deze week uitgebreid aandacht voor dat gedegen onderzoek. Wat het leert? Er zijn in Nederland zeer professionele bendes actief afkomstig uit Oost Europa die planmatig diefstallen plegen. Die bijvoorbeeld naar een popconcert gaan om 400 telefoons te stelen. De meeste van de bendes komen uit Roemenie en de meeste Roemeense bendes bestaan uit Roma, zoals Zigeuners officieel heten. Professor Siegel neemt in VN geen blad voor de mond. "Als de politie zegt: bij de Gay Pride waren het Roemenen, ben ik ervan overtuigd dat daarvan 80 procent Roma is. Ik weet het, dat ligt gevoelig. Dat hebben we eerder al gemerkt. Toen we lieten weten onderzoek te doen naar Roma en criminaliteit, werden we verbaal aangevallen door mensenrechtenorganisaties. Er is een enorme lobby om het imago van de Roma te beschermen. Ik doorbreek het taboe. Het is niet mijn eigen mening, het is een constatering: zakkenrollers, bedelaars en winkeldieven zijn voor het grootste deel Roma. Het blijkt uit ons etnografisch onderzoek, uit de gesprekken met respondenten, uit observaties. Dus ja, het klopt. De zigeuner is terug.’ De door de criminologen ondervraagde betrokkenen vertellen over bendes van gespecialiseerde criminelen, die vanaf jonge leeftijd zijn getraind om te stelen. Mannen, vrouwen en kinderen die zich hebben bekwaamd in zakkenrollen, bedelarij en winkeldiefstallen.

Bron(nen):   Vrij Nederland      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Karel Kritisch

  Het is waar en mijn opa zei het altijd al. Het grootste deel van de Roma is blijkbaar tuig. Ze doen ook altijd agressief op de eerste hulp van het ziekenhuis.

 2. Captain Caveman

  Zo zijn er nog wel meer groepen van een bepaalde etnische afkomst die zich schuldig maken aan misdrijven/agressie, maar welke niet benoemd mogen worden onder mom van discriminatie

 3. Genuine_Defector

  Waarom moet dat taboe zo nodig in stand worden gehouden?
  Je moet zaken benoemen zoals ze zijn, linksom, rechtsom, of door het midden. Maakt me niets uit. Als het maar benoemd wordt. Anders los je nooit iets op.

  Open deur trouwens dit. Al jaren vrij algemeen bekend. Ze hanteren daar een ander normen- en waardenstelsel. Stelen van iemand van buiten de eigen gemeenschap is daar geen zonde. En als de politie komt aankloppen, houdt men de kaken stijf op elkaar. De omerta wordt in die groepen nog zeer effectief toegepast.

  http://www.omroepbrabant.nl/?news/1765571203/Aanwijzingen+over+stenengooiers+Best+leiden+naar+woonwagenkampen+Son.aspx

  Schrijnend:
  http://www.youtube.com/watch?v=x0eI_OHweQY

  Het discriminatieverbod is doorgeslagen en staat oplossingen vaak in de weg.

 4. knier

  Het loopt als een Roma,het steelt als een Roma,het bedelt als een Roma.het ziet er uit als een Roma.
  Misschien is het dan wel een Roma?

 5. Pim Pandoer

  Een vraagje : las iemand ‘Met fiets en tent naar de Oriënt’ van jullie landgenoot G. Monnink ?
  In dat reisverhaal hebben beide fietsers namelijk een onaangename ontmoeting (in Roemenië ?) met wat zij noemen ‘op de laagste trap van de beschaving staande’ Födl zigeuners (met foto). Ik heb dat woord nadien niet meer ontmoet. Zelfs Googlen levert niets op.
  .

 6. Pietje_Precies

  wow, man en paard noemen!! gauw onder het tapijt moffelen en lalala verder met de blije wereld en nastreven van idealen

 7. DiscuJohn

  Als een bepaalde bevolkingsgroep relatief meer Nobelprijzen zou krijgen of vaker cum laude zou afstuderen, dan mocht het vast ook met naam en toenaam in de krant staan.

 8. Anna

  Goh , je zou het niet verwachten he ?

Reacties niet toegestaan