Nieuwkomer op plek 3 van CDA-lijst, Lucille Werner in top 10

De Brabantse CDA-voorzitter Inge van Dijk is op plek 3 de hoogste nieuwe binnenkomer op de kandidatenlijst voor de verkiezingen van volgend jaar. Op de eerste tien plekken staan verder veel ervaren politici uit het kabinet en parlement. Opmerkelijke kandidaat is voormalig Lingo-presentatrice Lucille Werner: zij staat op de tiende plaats.

Dat bevestigen bronnen rond de partij, na berichtgeving van Telegraaf en NRC.

De Brabantse afdeling van het CDA ging vorig jaar een coalitie aan met Forum voor Democratie, nadat de partij uit een coalitie met onder andere GroenLinks was gestapt vanwege onenigheid over het stikstofbeleid.

Coronaminister Hugo de Jonge en Kamerlid Pieter Omtzigt voeren de lijst aan. De rest van de top 10 is een mix van Kamerleden, en twee bewindslieden: Anne Kuik (4), staatssecretaris Raymond Knops (5), huidig fractievoorzitter Pieter Heerma (6), staatssecretaris Mona Keijzer (7), Agnes Mulder en Harry van der Molen. Keijzer deed, net als Omtzigt en De Jonge, mee aan de strijd om het lijsttrekkerschap. Bij de vorige verkiezingen stond zij op de tweede plek.