De onbedorven Hitler

In Neurenberg zijn drie schilderijen van de nog onbedorven Adolf Hitler geveild. Ze zijn rond 1910 gemaakt, in de tijd dat Hitler nog vewoede pogingen deed om aangenomen te worden op de Weense kunstacademie, en brachten het alleszins respectabele bedrag van 42.000 euro op.
De Duitse dictator schijnt er meer dan 700 te hebben gemaakt en je denkt bij zo'n bericht toch onwillekeurig dat de geschiedenis anders (beter) verlopen was als de Weense kunstkenners wat minder streng waren geweest en hun hand over het hart hadden gestreken. Maar nee, de jonge Hitler was niet goed genoeg en kreeg zelfs geen zes-min.
Ook het oordeel van de veilingmeester in Neurenberg liegt er niet om. Hij is niet onder de indruk en volgens hem zijn de schilderijtjes van het niveau van een leraar van een dorpsschool. Het dédain voor de provincie druipt ervan af.
Gelukkig voor het zelfbeeld van de kunstwereld waren de schilderijtjes van Hitler conformistisch en kleinburgerlijk. Baanbrekend en grensverleggend werd de Führer pas later, toen hij als Duits politicus van een geheel nieuw type carrière maakte.

Bron(nen):   NOS