Foto’s die de wereld veranderden

Het is 170 jaar geleden dat de Franse regering een voorloper van het huidige fototoestel aankocht. Eigenlijk doet die aanleiding er niet zoveel toe, behalve dan dat het voor The Daily Telegraph reden is om een overzicht te bieden van de tien foto’s die de wereld veranderden.
Natuurlijk zit daar de foto bij van het Vietnamese meisje dat naakt en hartstochtelijk huilend vlucht voor een napalm-bombardement. Vanzelfsprekend is ook de foto geselecteerd die Robert Capa tijdens de Spaanse burgeroorlog maakte van een soldaat die voor zijn ogen sneuvelt – ook al zijn er steeds meer aanwijzingen dat deze in scene is gezet.
Ook in de top-10 staat deze foto, gemaakt door Elliot Erwitt in 1950. De plaat van gescheiden drinkplaatsen in North Carolina, is de verbeelding geworden van de rassensegregatie.
Allemaal onomstreden keuzes, zo dunkt Welingelichte Kringen. Maar de tien foto – van de martelingen in Abu Ghraib – is die wel van dezelfde orde als de rest?
En welke foto had echt een plaatsje verdient in de top-10? De foto van nachtclubeigenaar Jack Ruby die Lee Harvey Oswald doodschiet? (Zie tweede link)

Bron(nen):   The Daily Telegraph  Google