Nog een politielijst met Zweedse Roma ontdekt

Eerder deze week dook het bestaan op van een lijst waarop de persoonlijke gegevens staan van 4000 inwoners van Zweden die een ding gemeen hebben: ze zijn Roma. In dit vierduizend namen tellende register zijn ook bekende Roma te vinden, zoals lokale politici, kunstenaars en sporters. Meer dan duizend van de namen zouden die van (zeer jonge) kinderen zijn. Dit schrijft het ANP naar aanleiding van een artikel in de Zweedse krant Dagens Nyheter. De politiebron die de krant inzage gaf in het register zei dat deze kinderen enkel in het register staan omdat ze behoren tot een romafamilie. Er blijkt nu een tweede lijst te bestaan, gemaakt door de politie van Skane met een speciaal oogmerk. De lijst werd gemaakt in een periode dat er veel inbraken waren in het gebied en er was een vermoeden dat de daders Roma waren. Daarom werd van bijna 1000 Roma uit de buurt vastgelegd wat hun gegevens waren en hoe de familiebanden in elkaar zaten. Het was, anders gezegd, een lijst van potentiele boeven, al stonden ook op deze lijst veel kleine kinderen. Beide lijsten zijn opgeslagen in dezelfde database, onder het label 'kringresande', een soort zwervers. De namen zijn met elkaar verbonden door pijlen, die aangeven hoe de Roma familiair met elkaar verbonden zijn. Elke naam is tevens voorzien van een persoonsnummer en een adres.  

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Glorix

  und ?

 2. Jannie Ooms

  Is dit dan zo erg? De Tweede Wereldoorlog en de gruwelen van de Duitsers zijn al heel lang voorbij. De Roma, vooral die uit Roemenië, gaan in Nederland rovend en stelend door het land. Ook met een deel van de Roma in de woonwagenkampen is vaak veel mis. Ze zijn een redelijk makkelijk te identificeren (potentiële) dadersgroep. Hou ze maar gerust in de gaten.

  Maar vooral gaat het me om de Roma die Europa afstruinen. Met honderden tegelijk strijken ze vanuit Roemenië in ons land neer, stelend als de raven. Misschien worden ze hier in Nederland niet als Roma geregistreerd -boeven mogen hier niet als boeven worden geregistreerd- maar het zou me niet verbazen als de politie extra oplet als er in het centrum van Amsterdam weer eens een busje met moelanders wordt gelost die het op de portemonnee van de nietsvermoedende toerist hebben voorzien. Moelanders die soms worden betrapt en opgepakt, maar 12 uur later al weer vrolijk buiten rondlopen, op zoek naar hun volgende slachtoffer.

  • DiscuJohn

   Helemaal eens. Verklaarde de Amsterdamse politie niet eens zelf dat ze aan ‘sportvissen’ doen?

   (in antwoord op Jannie Ooms)
 3. PaulusJ

  Vuige nazi’s, fascisten, racisten, boycott Zweden!

  Of zoiets.

  Het bijhouden van ziektes, burgerlijke staan, geslacht, opleiding en god weet wat is geen enkel probleem. Maar het bijhouden van bewijsbaar en meetbaar overlast en problemen veroorzakende minderheid in Zweden, Rotterdam en Parijs…..foei.

 4. Jan Leul

  En waarom bestaan die lijsten ?

 5. Really

  Ik vind de 2e lijst wel begrijpelijk, maar de 1e is zorgwekkend en gewoon fout. Je houdt een lijst bij van mensen die niets met een delict te maken hebben ze komen niet eens in de buurt van potentiële dader. Er wordt alleen maar naar afkomst gekeken.

Reacties niet toegestaan