Bestaat God/god nog?

The Walll Street Journal nodigde in het Darwinjaar twee tegenpolen uit om een opstel te schrijven over God:  "Where does evolution leave God?"
De ene, Karen Armstrong, is een succesvol auteur met boeken over een god die zich heeft ontworsteld aan de godsdiensten. De andere schrijver, Richard Dawkins, is de befaamde  britse Brits etholoog, evolutiebioloog en populair-wetenschappelijk schrijver. En vooral: bevlogen atheïst.
Armstrong legt uit dat God nodig is om de schoonheid van de schepping te kunnen begrijpen en uitdrukken. Tot de 17e eeuw zagen de belangrijkste godsdiensten god als dat wat bestaat achter de werkelijkheid, schrijft Armstrong, het onbeschrijfelijke trancendente. Vanaf de 17e eeuw zijn met name vhristenen god gaan definieren en vastleggen. Die vastgelegde god heeft Darwin inderdaad niet overleeft, meent Armsrtong, maar die andere god, die is juist opgebloeid, nu hij niets meer hoeft de bewijzen en zijn rol als Grote Horlogemaker heeft kunnen afleggen.
Dawkins betoogt dat Darwin er voor heeft gezorgd dat god niets meer om handen heeft. Voor 1895 was de schepping gods grootste prestatie. Maar na Darwin was dat van de baan en blijft er dus voor god geen rol meer over.
De ontdekking van de evolutie heeft god werkloos gemaakt, het was zijn ontslagbewijs. En God is dankzij Darwin niet gestorven, hij heeft nooit bestaan.
De essays zijn uiteraard genuanceerder en verfijnder. En de moeite waard.

Bron(nen):   The Wall Street Journal