NRC: Nederlands-Marokkaanse jongens drie keer vaker mishandeld door ouders

Marokkaans-Nederlandse jongens worden drie keer zo vaak mishandeld door hun ouders als autochtone jongens. Dat kan verklaren waarom Marokkaanse jongens meer criminele activiteiten ontplooien dan Nederlandse jongens. Dat zegt victimologe en kinderpsychologe Esmah Lahlah vandaag in NRC Handelsblad. Lahlah schrijft in haar  proefschrift dat bijna een op de vijf Nederlandse jongens haar vertelde als kind te zijn mishandeld. Bij Marokkaans-Nederlandse jongens was dat twee op de drie. Een op de vijf Marokkaans-Nederlandse jongens was seksueel misbruikt door een familielid, bij autochtone jongens is dat een op de twintig. Bijna de helft van de Marokkaans-Nederlandse jongens was getuige geweest van geweld tussen hun ouders, bij autochtone jongens was dat nog geen een op de vijf. In alle opzichte maken volgens haar cijfers kinderen van Marokkaanse afkomst ergere dingen mee dan gemiddelde kinderen van dezelfde leeftijd.
 Ze heeft 477 jongens tussen de 15 en de 18 jaar geworven op middelbare scholen en via de reclassering.
Van mishandeling is het bekend dat het erfelijk is: kinderen die in hun jeugd zijn mishandeld hebben een grotere kans  later zelf ook geweld te gebruiken. Dat Marokkaans-Nederlandse jongens vaker mishandeld worden is volgens Lahlah dan ook "een belangrijke factor" waarom ze zoveel vaker gewelddelicten plegen.

Bron(nen):   NRC      

13 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. catchit64

  Wat is de rede van dat wangedrag van die ouders? Cultuur of gewoon achterlijkheid?

 2. Heldoppantoffels

  Over dit exacte proefschrift is toch al een hele discussie over geweest op wel.nl ?

 3. PaulusJ

  Lahlah land met lahlah wetenschap.
  Stapeliaanse en Vonkiaanse fopwetenschappers gaan gewoon door.
  Met subsidie natuurlijk. Dat dan weer wel

 4. PaulusJ

  “Van mishandeling is het bekend dat het erfelijk is”

  Ik geloof dat er verder niets meer te zeggen is.

 5. Captain Caveman

  deze website heeft meer herhalingen dan alle RTL zenders bij elkaar

 6. disqus_cDEBEY6Kl8

  Dat krijg je als je ouders PVV stemmen.

 7. FlyByNight

  Moraal van het verhaal;

  Het zijn slachtoffers en ze zijn zielig.

 8. rene_g

  Naar mijn weten schijnt de ongelukkige jeugd weinig te maken te hebben met later crimineel gedrag. Maar zelfs als dit een een belangrijke factor is waarom ze zoveel vaker gewelddelicten plegen dan nog de constatering dat deze maatschappij niet schuldig is aan het feit
  waarom ze zoveel vaker gewelddelicten plegen. Kritiek op autochtonemensen mag toch niet dus het probleem zal voorlopig wel blijven.

 9. Pietje_Precies

  wat is hier oorzaak en gevolg? Krijgen ze misschien klappen als ze door de politie thuisgebracht worden?
  Vroeger won ik gemakkelijk het WK traplopen met behulp van mijn vader. door zijn schop onder mn hol standaard sanctie startte ik met gemak op de achtste tree….toch gewoon een brave middenklasser geworden….

Reacties niet toegestaan