Bang voor nog meer aids tijdens WK

Voetbalsupporters staan er gekleurd op. Toen Duitsland in 2006 de WK-Voetbal organiseerde, verschenen meerdere artikelen waarin werd beschreven hoe druk de prostituees het wel niet zouden krijgen. Duitse bordelen wisten niet hoe snel ze moesten uitbreiden - extra slaapkamers werden in allerijl getimmerd - want de voetballiefhebber is iemand die tussen twee wedstrijden door niets liever doet dan naar de hoeren gaan. 
Voetbal, dronkenschap, bordeelbezoek - dat is de heilige troika.
Volgend jaar vindt de WK in Zuid-Afrika plaats en u raadt het al: de prostituees ter plekke krijgen het verschrikkelijk druk, zo verwacht The Observer. Daarom gaan er in het gastland stemmen op de prostitutie te legaliseren in de hoop dan op een dergelijke manier een aids-explosie onder de toegestroomde supporters kan worden voorkomen.
Het voorstel is de vrouwen die in de seksbusiness werken te registreren. En te screenen, want op dit moment heeft de helft aids. 
Er zijn 3,2 miljoen voetbalkaartjs verkocht; 1 miljoen gaan naar Zuidafrikanen, de rest is voor sponsors en buitenlandse liefhebbers. Professor Ian Sanne, hoofd van de HIV-research unit aan de universiteit van Johannesburg, houdt derhalve rekening met een aids-explosie onder de voetbaltoeristen.
Zuid-Afrika heeft al een enorm aids-probleem met meer dan 5 miljoen volwassen geinfecteerden. In 2008 stierven een kwart miljoen inwoners aan aids-gerelateerde ziektes.
De suggestie om prostitutie dan maar te legalisen (en te registreren) heeft echter nog lang niet iedereen overtuigd. Zuid-Afrika is in zekere zin een puriteins land en prostitutie wordt gezien als een bijzonder immorele en verwerpelijke bezigheid - als iets wat eigenlijk niet bestaat.

Bron(nen):   The Observer